Португалия вдига от 1 октомври почти всички COVID ограничения

  • 24 септември 2021 07:27

  • 1115
  • 2
Португалия вдига от 1 октомври почти всички COVID ограничения
© Getty Images/Guliver (архив)

Португалия ще вдигне от 1 октомври почти всички оставащи ограничения, които бяха въведени заради коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс, като се позова на премиера Антониу Коща.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27723

Той поясни, че от тази дата страната ще влезе във фаза, основаваща се на личната отговорност на всеки. Коща предупреди, че хората не трябва да забравят, че пандемията не е приключила.

Португалия е ваксинирала изцяло 80% от населението си срещу COVID-19

Сред малкото мерки, които ще останат в сила, е носенето на маски в транспорта, моловете, болниците, старческите домове и на по-големите прояви. Маските навън престанаха да бъдат задължителни още миналата седмица.

От 1 октомври няма да има ограничения в броя на хората, които ще могат да седят на една маса в ресторантите и кафенетата, нито ограничения в броя на хората на културни събития, сватби и кръщенета. Баровете и нощните заведения ще могат отново да отворят врати, но от посетителите ще се изисква сертификат за ваксинация или отрицателен резултат от тест за коронавируса.

Сертификат за ваксинация или отрицателен тест няма да бъде вече задължителен при влизане в хотели, в спортни зали, но ще остане в сила за пътуване по море и въздух и за присъствие на големи културни и спортни събития, поясни Коща.

Португалия засили ваксинационната си кампания през лятото и сега е лидер в света по процент на напълно ваксинирани хора спрямо общия брой на населението. 83,4 процента от населението на 8,5-милионната страна са с пълен ваксинационен цикъл.
Португалия съобщи за 885 новозаразени с коронавируса вчера и за петима починали от Ковид-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27723

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1115 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
А Радев го вдигна

2021.09.24 | 08:51

2
на Тиквата, скъса го от ибане.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.24 | 08:51

1
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

Добави коментар

Водещи новини