Арестуваха каталунския лидер Карлес Пучдемон в Италия

  • 24 септември 2021 06:18

  • 1499
  • 3
Арестуваха каталунския лидер Карлес Пучдемон в Италия
© Gettyimages/архив

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който е евродепутат, е бил задържан в Италия, предадоха световните агенции, като се позоваха на адвоката му Гонсало Боайе.

Пучдемон живее в изгнание в Белгия от 2017 г. след опита за отцепване на Каталуния. Той е бил арестуван вчера при пристигането си на остров Сардиния, където отивал в качеството си на евродепутат, казва адвокатът на Пучдемон. Арестът е станал въз основа на европейска заповед за задържане, датираща от 14 октомври 2019 г., информира БТА.

Пучдемон е издирван от съдебните власти в Мадрид във връзка с опита за отцепване на Каталуния през 2017 г., като и за отклоняване на държавни средства.
Каталунският лидер е бил арестуван в Алгеро, потвърди и началникът на канцеларията на Пучдемон - Жозеп Луис Алай. Това е станало още на летището на Алгеро, където той е бил задържан от италианската гранична полиция. Той е пристигнал от Брюксел за участие в международно изложение на остров Сардиния и за среща с регионалните власти.

Днес Пучдемон ще бъде доведен в апелативния съд в Сасари, който е компетентен да реши дали той да бъде освободен или екстрадиран, допълни Алай.

На 9 март ЕП сне имунитета на Пучдемон и на двама евродепутати, които също са привърженици на независимостта на Каталуния. На 30 юли тази мярка бе потвърдена от Европейския съд.

Пучдемон не беше помилван заедно девет привърженици на каузата за каталунската независимост, които се намираха в испански затвори. Те бяха амнистирани от правителството на социалиста Педро Санчес през юни. Испанските власти искат Пучдемон да бъде съден в Испания.

Десислава Станева
1499 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Tano

2021.09.24 | 07:28

3
Че му пръднат на уио

2021.09.24 | 06:31

1
Нема лошо, важното е да продължаваме да се борим за правото на Крим да се "самоопредели" като Украинска територия.

2021.09.24 | 07:18

2
Замина Крим Сега се бори за Косово мой

Добави коментар

Водещи новини