Руски самолет навлезе във въздушното пространство на Естония за шести път тази година

  • 23 септември 2021 21:49

  • 833
  • 1
Руски самолет навлезе във въздушното пространство на Естония за шести път тази година
© Getty (архив)

Членката на НАТО Естония каза днес, че самолет на руските военновъздушни сили е нарушил въздушното й пространство. Според балтийската страна това е шестият такъв инцидент с руски самолет тази година, предаде АП, цитирана от БТА.

В изявление на естонските военни се твърди, че инцидентът, продължил по-малко от минута, е станал вчера по обед, когато самолет "Бериев А-50" е навлязъл в естонското въздушно пространство в близост до балтийския остров Вайндло.

В изявлението се посочва също, че екипажът на руския самолет е предоставил план на полета, но не е поддържал радиовръзка с естонската служба за въздушна навигация и е изключил транспондера на самолета.

Руски бойни самолети са провели тренировъчни полети в Черно море

Естонското външно министерство извика руския посланик Александър Петров, за да изрази протест и да му връчи нота по повод на инцидента, който то нарече "много неуместен и сериозен".

От министерството добавиха, че тази поредица от многократни нарушения от руски самолети в никакъв случай не е приемлива.

Вайндло, малък остров, който принадлежи на Естония, е близо до коридора, който руски самолети използват за полети от района на Санкт Петербург до Калининград - руски ексклав на Балтийско море, намиращ се между Полша и Литва.

През последните години Естония, която е членка на ЕС, регистрира множество нарушения на въздушното си пространство от руски самолети - както граждански, така и военни - и многократно протестира срещу действията на Москва.

Отношенията между Естония и Русия остават хладни от разпадането на Съветския съюз. Двете съседни държави все още не са ратифицирали граничен договор 30 години след като Естония, бивша съветска република, възвърна независимостта си през август 1991 година.

Валери Зайцев
833 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ko?

2021.09.24 | 06:10

1
"В изявлението се посочва също, че екипажът на руския самолет е предоставил план на полета" - тия балтийските коври по-продажни от нашата тиква бе, само плачат за внимание и още анален секс на господарите.

Добави коментар

Водещи новини