Руски самолет навлезе във въздушното пространство на Естония за шести път тази година

  • 23 септември 2021 21:49

  • 1094
  • 2
Руски самолет навлезе във въздушното пространство на Естония за шести път тази година
© Getty (архив)

Членката на НАТО Естония каза днес, че самолет на руските военновъздушни сили е нарушил въздушното й пространство. Според балтийската страна това е шестият такъв инцидент с руски самолет тази година, предаде АП, цитирана от БТА.

В изявление на естонските военни се твърди, че инцидентът, продължил по-малко от минута, е станал вчера по обед, когато самолет "Бериев А-50" е навлязъл в естонското въздушно пространство в близост до балтийския остров Вайндло.

В изявлението се посочва също, че екипажът на руския самолет е предоставил план на полета, но не е поддържал радиовръзка с естонската служба за въздушна навигация и е изключил транспондера на самолета.

Руски бойни самолети са провели тренировъчни полети в Черно море

Естонското външно министерство извика руския посланик Александър Петров, за да изрази протест и да му връчи нота по повод на инцидента, който то нарече "много неуместен и сериозен".

От министерството добавиха, че тази поредица от многократни нарушения от руски самолети в никакъв случай не е приемлива.

Вайндло, малък остров, който принадлежи на Естония, е близо до коридора, който руски самолети използват за полети от района на Санкт Петербург до Калининград - руски ексклав на Балтийско море, намиращ се между Полша и Литва.

През последните години Естония, която е членка на ЕС, регистрира множество нарушения на въздушното си пространство от руски самолети - както граждански, така и военни - и многократно протестира срещу действията на Москва.

Отношенията между Естония и Русия остават хладни от разпадането на Съветския съюз. Двете съседни държави все още не са ратифицирали граничен договор 30 години след като Естония, бивша съветска република, възвърна независимостта си през август 1991 година.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1094 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ВАГИНИР ПУТИ

2021.12.25 | 22:35

2
В ЗАДУНАЙКАТА СЛАЙНЯНИ,А НЕ БЪЛГАРИ СА УСЪРДНО ЛИЖЕЩИТЕ ОСРАНИ РУСКИ ГЪЗОВЕ. ОКОКОРЕНИЯ ИДИОТ - ПОРЕДНОТО БАНДИТОПАРТИЗАНСКО ИЗЧАДИЕ В СЛУЖБА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО...ВСЕ ТАКААААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА....ПРОСИЯ Е 383 000 КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРА,А Е ЗАГРАБИЛА И НЕСПИРНО ГРАБИ НАД МИЛИОН КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРА. РУСКИТЕ ОЛИГО ФРЕНИ СЪЩЕСТВУВАТ ОТ ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ НА КОЛОНИИТЕ,КОИТО БЕЗ МЯРА ОГРАБВА. ГРОМИКО НЕ ВЕДЪЖ Е ЗАЯВЯВАЛ,ЧЕ РУСИЯ В СВОЯТА ИСТОРИЯ НЯМА НИТО ЕДИН МЕЖДУНАРОДЕН ДОГОВОР,КОЙТО ДА Е СПАЗИЛА И ТОЙ Е ГОРД,ЧЕ ПРОРОСИЯ Е СИЛНА И МОГЛА ДА СИ ГО ПОЗВОЛИВсички,абсолютно всички екскременти на БКП са руски гнусни слуги. Така наречените "избори" са ташаци на рояци. Кремъл изсира слугите си по места а задунайските крепостни само гласуват...бееее...беееееее...беееееей....беееее... Все такаааааа до края на москвааааа****Руски ку рос муци Идиоти назначени от кремъл серат на българщината ВСЕ ПО УСЪРДНО ЛИЗАНЕ НА ОСРАНИТЕ РУСКИ ГЪЗОВЕ...ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА...АМИН,ДАЙ БОЖЕ!!!...ВСЕ ПО УСЪРДНО ЛИЗАНЕ НА ОСРАНИТЕ РУСКИ ГЪЗОВЕ...ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА...АМИН,ДАЙ БОЖЕ!!!...
Ko?

2021.09.24 | 06:10

1
"В изявлението се посочва също, че екипажът на руския самолет е предоставил план на полета" - тия балтийските коври по-продажни от нашата тиква бе, само плачат за внимание и още анален секс на господарите.

Добави коментар

Водещи новини