На гръцкия остров Самос беше открит нов бежански лагер

  • 18 септември 2021 17:21

  • 1242
  • 2
На гръцкия остров Самос беше открит нов бежански лагер
© Getty Images/Guliver (архив)

На гръцкия остров Самос днес беше открита новата "закрита контролирана структура" с капацитет от 3000 души. Тя заменя досегашния център за прием и идентификация на мигранти в местността Вати на острова, съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1542

Новият център в местността Зерву ще бъде първият по рода си в европейски мащаб. На откриването гръцкият министър на миграцията и убежището Нотис Митаракис каза: "Днес Самос си връща спокойствието и оставя зад себе си срамните сцени във Вати". Пренаселеният лагер във Вати беше поле на остро противопоставяне на настанените мигранти и гръцките власти, причина за много критики от международни правозащитни организации и за недоволство сред местните жители.

"На 30 септември срамният център за прием и идентификация се затваря окончателно", подчерта Митаракис. Той припомни още, че през 2021 г. потокът на мигрантите към Самос е спаднал с 91 процента, като тази година едва 117 мигранти са преминали от Турция на острова.

В новия лагер ще бъдат настанени 240 непридружавани деца, 240 представители на уязвими групи, 960 души в центъра за настаняване на очакващи депортация и още 1560 други мигранти.

Центърът ще разполага със спортни и детски площадки, игрища, общи перални и кухни.

Към новата структура обаче бяха отправени и критики. Както съобщава АНА-МПА, според международната организация "Лекари без граници" става въпрос за "център-затвор", който ще допринесе за "изолацията и по-нататъшното травмиране" на кандидатите за убежище. "Колко скандален е фактът, че докато гледаме какво става в страни като Афганистан, ЕС и Гърция са заети с откриването на един нов затвор за кандидати за убежище, бежанци и мигранти на остров Самос", заяви ръководителят на мисията на "Лекари без граници" на острова Йоргос Караянис.

Гърция изгражда мигрантски центрове по егейските острови в очакване на бежанска вълна

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1242 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
У нас за сините бандити

2021.09.19 | 09:09

2
има Белене, да строят АЕЦ-а дето го спряха.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.19 | 09:08

1
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини