Служителите в държавната администрация в Словения трябва да се ваксинират до 1 октомври

  • 17 септември 2021 13:28

  • 429
  • 0
Служителите в държавната администрация в Словения трябва да се ваксинират до 1 октомври
© Getty Images/Guliver (архив)

Всички служители в държавната администрация в Словения ще трябва да се ваксинират против коронавирус, а негативен тест вече няма да им бъде достатъчен за идване на работа, реши късно снощи словенското правителство, съобщи БТА, позовавайки се на Танюг.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

За да могат да работят, всички държавни служители, ако досега не са били ваксинирани или не са преболедували, ще трябва да докажат, че са получили първата доза ваксина преди 1 октомври, а до 1 ноември и втората доза, освен ако не изберат ваксината на Джонсън и Джонсън, която дава защита след една доза, съобщи Хина.

Над 500 новозаразени с COVID в Словения за първи път от три месеца

Словенското правителство прие това решение късно снощи, а подробностите ще бъдат разяснени днес на пресконференция.

Втвърдяване на противоепидемичните мерки, според които за работа, обществен транспорт, посещение в търговски център, банка или поща, както и за редица други дейности е необходимо да се притежава потвърждение за ваксинация или негативен тест е в сила от сряда, когато в Любляна бяха проведени демонстрации на противници на правителството, на които след безредици се намеси полицията. Според публикувана в словенските медии анкета против това втвърдяване на мерките са над 40 процента от гражданите, които смятат новите условия за работа за дискриминационни.

Премиерът Янез Янша заяви, че правителството, въпреки протестите, няма да се откаже от мерките против разпространяване на заразата, а самите мерки увеличиха интереса към ваксинация. Говорителят на словенското правителство, отговарящ за процеса на ваксинация Йелко Кацин заяви, че от началото на месеца броят на ваксинираните за една седмица се е увеличил два до три пъти.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
429 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини