Австрийски министър обвини Турция за мигрантите

  • 16 септември 2021 21:17

  • 1295
  • 0
Австрийски министър обвини Турция за мигрантите
© Getty Images

Австрийският министър за ЕС обвини днес Турция, че използва миграционните потоци като инструмент за оказване на натиск върху 27-членния блок за свои собствени цели. Той предупреди, че ЕС няма да бъде "изнудван" от никоя страна, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 431

Каролине Едтщадлер, министър без портфейл по европейските въпроси и конституцията, заяви, че страните на външните граници на ЕС, каквато е Кипър, няма да бъдат оставени сами да се грижат за охраната им на фона на нов наплив на мигранти, предава БТА.

"Турция използва миграцията и мигрантите като средство за натиск върху ЕС, ние няма да приемем това", каза тя след разговори с кипърския външен министър Никос Христодулидис. "Ние, ЕС, няма да бъдем изнудвани - нито от Турция, нито от Беларус, нито от която и да било друга държава в света".

Тя насърчи предприемането на колективни действия на ЕС в акт на "задължителна солидарност", както тя го нарече, за справяне с миграцията там, където тя възниква - в страните, от които хората бягат, и тези, които са използвани като транзитни пунктове за достигане до ЕС.

По думите на министърката обаче преселването на мигранти в Австрия от държавите членки на ЕС, които се намират на предна линия, не стои на масата за нейната страна, която по думите й вече се справя с "голям товар", след като е приела 120 хиляди търсещи убежище от 2015 г.

"Релокацията е червената линия в Австрия, защото ние приехме вече огромно количество търсещи убежище", посочи тя. "А това е също така въпрос на интеграция, в който днес все още сме изправени пред много предизвикателства".

Христодулидис напомни, че Кипър за четвърта поредна година е приел най-много първи молби за убежище спрямо населението си в сравнение с която и да било друга членка на ЕС. По думите му приблизително 80 на сто от молбите идват от бежанци, пристигнали от Турция.

Външният министър на Кипър посочи, че ЕС би могъл да спре финансирането за Турция с мотив, че тя не спазва задълженията си по силата на споразумението от 2016 г. за овладяване на миграцията.

"Като ЕС ние трябва да реагираме и да изпратим ясно послание на Турция", каза Христодулидис.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 431
Борислава Борисова
1295 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини