Испания ще поставя трета доза ваксина на хората в старчески домове

  • 16 септември 2021 20:19

  • 686
  • 0
 Испания ще поставя трета доза ваксина на хората в старчески домове
© Getty Images

Испанските власти решиха днес да поставят трета доза ваксина срещу ковид на обитателите на старчески домове в страната, съобщи здравното министерство, цитирано от Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Комисията по обществено здравеопазване към министерството реши да се поставя "допълнителна доза на хората, живеещи в старчески домове, предвид крехкото им здраве, наличието на много заболявания и факта, че живеят в затворени пространства", се посочва в комюникето на здравното министерство, предава БТА.

Испанските домове за стари хора бяха сериозно засегнати от пандемията, особено по време на първата вълна през пролетта на 2020 г.

Тази трета доза ще бъде прилагана и при други групи хора в риск като пациенти с трансплантации или пациенти, подложени на лечение, което отслабва имунната система, добави министерството.

С решението да ваксинира жителите на старчески домове Испания следва примера на други страни като Франция.

Някои други страни като Израел решиха да поставят подсилваща доза ваксина на хора над 12-годишна възраст, а британското правителство обяви във вторник, че следващата седмица ще предложи трета доза ваксина на лица над 50 години и на медицинския персонал.

Испания вече е ваксинирала напълно 75 процента от населението си, което я поставя сред водещата група европейски страни по този показател.

Днес заболеваемостта от ковид в Испания, измервана на двуседмична база, е спаднала до 96 случая на 100 000 - за първи път от 25 юни. За последните 24 часа са регистрирани 4075 нови случая, с които общо от началото на пандемията заразените стават 4,9 милиона, а смъртните случаи са се увеличили със 101 и са 85 735.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
686 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини