Семейството и най-близките се сбогуваха с Жан-Пол Белмондо

  • 10 септември 2021 15:55

  • 3984
  • 0
Семейството и най-близките се сбогуваха с Жан-Пол Белмондо
© Getty Images/Guliver (архив)

Семейството и най-близките се сбогуваха с актьора Жан-Пол Белмондо на църковна служба в Париж, след като вчера Франция му отдаде почит на тържествена церемония начело с президента Еманюел Макрон, предадоха АФП и Ройтерс, цитирани от БТА.

Сред присъстващите на опелото в църквата Сен-Жермен-де-Пре беше актьорът Ален Делон, дълго време смятан за съперник на Жан Пол Белмондо.

Стотици хора се събраха зад бариерите около църквата или от кафенетата покрай булеварда аплодираха преминаващия ковчег на Белмондо.

Жан-Пол Белмондо има четири деца Пол, на 58 години, Патрисия, починала през 1993 г., Флоранс (61 години) и Стела (18 години).

Въпреки че от 2001 г. Белмондо рядко се снима във филми, той си остава един от най-популярните екранни любимци на Франция.

Жан-Пол Белмондо става известен с филма "До последен дъх", влязъл в златните страници на световното кино. През 70-те години, в апогея на своята слава, Белмондо се снима в екшъни и комедии. Всички каскади във филмите си изпълнява сам ("Животното", "Ас на асовете", "Професионалистът" и др.) Образът на симпатичния млад бунтар с неотразима усмивка, пресъздаден от актьора, става обект на подражание сред европейската младеж в онези години.

Почина Жан-Пол Белмондо

Жан-Пол Белмондо се е снимал в над 80 филма. Актьорът е работил с плеяда известни режисьори от ранга на Жан-Люк Годар, Клод Льолуш, Марсел Карне, Жан-Пиер Мелвил. Мелвил определя Белмондо като най-голямото откритие на френското кино след Жерар Филип. Не по-малко забележителни са и театралните постижения на актьора. Той е удостоен с много награди, сред които и Орденът на Почетния легион "За заслуги в областта на изкуството и литературата".

През 2008 г., след дълга пауза, Жан-Пол Белмондо се снима във филма "Човек и куче", създаден специално за него от режисьора Франсис Юстер. За участието си в продукцията Белмондо споделя: "Въпреки че съм се снимал в десетки филми и съм изиграл много роли в театъра, на тези снимки бях по-щастлив от всякога".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3984 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини