Словакия отмени изискването си на събитията по време на посещението на папата да се допускат само ваксинирани

  • 05 септември 2021 11:03

  • 703
  • 4
Словакия отмени изискването си на събитията по време на посещението на папата да се допускат само ваксинирани
© Gettyimages (архив)

Словакия промени решението си да не допуска неваксинирани срещу ковид на събитията, планирани за предстоящото посещение на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март. Причината е прекалено малкият брой записали се за тях, предаде БТА, цитирайки АФП. 

В разпространено вчера съобщение на конференцията на епископите на словашката католическа църква се казва, че билет за срещите и богослуженията ще могат да получат и хора, представили отрицателен тест, или доказателство, че са прекарали ковид през последните 180 дни. Предишното положение, забраняващо достъп на неваксинираните, породи спорове доколко е основателно. В Словакия само 49,5 на сто от пълнолетното население са ваксинирани при около над 70 процента като цяло в страните от ЕС. Страната бе много тежко засегната от пандемията в началото на годината и на моменти излизаше на първо място в Европа по брой заразени и смъртни случаи на глава от населението.

Словашкото правителство дава 5,5 милиона евро за посещението на папа Франциск през септември

Посещението на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март е планирано за 12 - 15 септември. Оказа се обаче, че при досегашните разпоредби, регистриралите се участници са много по-малко от очакваното. "Доста хора призоваха да бъде отменено изискването за присъствие само на ваксинирани. Затова, доколкото е възможно, откликнахме на тази молба", каза за АФП говорителят на Конференцията на словашките епископи Мартин Крамара. По думите му словашките власти са потвърдили, че досегашната забрана може да бъде вдигната. Програмата на папата в Словакия включва срещи с еврейската общност на Братислава и с роми в Кошице. В последния ден от визитата се очакваше около 300 000 души да присъстват на месата, която Светият отец ще отслужи в Шащин Страже, важно място за поклонение. Но досега за участие в литургията са се регистрирали само 30 000 души, каза вчера за словашката агенция ТАСР един от организаторите на събитието.

Папата призовава всички вярващи да се ваксинират, но словашки свещеници одобриха отмяната на забраната за присъствие на неваксинирани, за да може повече хора да се срещнат с Франциск.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
703 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Фончо 1

2021.09.05 | 14:09

4
Папата да умре тоя кенеф. Долен педал духач на чернилките марш да им мие краката гей мръсен евгени минчев.
ХХХ

2021.09.05 | 13:53

3
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.05 | 13:29

2
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.05 | 13:25

1
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров

Добави коментар

Водещи новини