Евакуиран е мигрантски лагер пред административна сграда в Париж

  • 04 септември 2021 15:57

  • 798
  • 4
Евакуиран е мигрантски лагер пред административна сграда в Париж
© Getty (архив)

Близо хилядата бездомници, главно мигранти, лагерували от сряда пред префектурата на региона Ил дьо Франс в Париж с искания за настаняване, бяха евакуирани днес на разсъмване, видя репортер на Франс прес.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1674

Около 7 ч. сутринта служители на парижкото кметство и на префектурата влязоха в парка Андре-Ситроен, за да разтурят палатковия лагер, придружени от полиция, останала на разстояние, и в присъствието на доброволци от различни сдружения.

Бездомниците - почти всички от Афганистан и Субсахарска Африка, бяха разделени на две групи (мъжете в едната, семействата в другата) в очакване да бъдат поети за предоставяне на подслон от регионалната префектура, натоварена с настаняването по спешност.

В Дания започва процес срещу бивша министърка, разделяла семейства на кандидати за убежище

"Идния месец ще почне да става студено. Ще е много тежко да спим в палатки. Очаквам трайно настаняване, не като последния път, където останах само една седмица (в апартамент в парижкото предградие Сен Жермен ан Ле, бел. АФП). Искам да живея тук, нямам тук семейство. Франция е моето семейство", заяви за агенцията Ясин Салим, 24-годишен афганистаниц, пристигнал във Франция, по думите му, "преди шест месеца".

Бездомниците бяха качени в наети от префектурата автобуси като първи етап от решението на проблема с настаняването им.

"Няма да оставим нещата така, ще продължим да изваждаме на показ незабелязваните хора. Не искаме да продължи този пинг-понг, в който живеем от десетилетия - ту настанени, ту пропъдени на улицата. Искаме просто постоянни жилища за всички тук (. . .) Време е да се сложи отново ред в ситуацията с настаняването", заяви Ян Манзи, основател на асоциацията "Утопия56", като анонсира нова акция, ако не бъдат положени грижи за "всички".

В сряда в лагера се бяха събрали около 500 бездомни мигранти, после дойдоха и други. Това бе десетата акция на обединението "Колектиф рекизисион", включващо няколко сдружения, което организира все нови прояви, за да насочи общественото внимание към хората, останали без подслон. През юли организацията окупира шикозния площад де Вож в центъра на Париж, през януари и май - обществени сгради.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
798 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ХХХ

2021.09.04 | 20:10

4
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.04 | 20:06

3
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.04 | 20:01

2
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
tomi

2021.09.04 | 17:14

1
sho gi evakuirate bre ta nali prezidenta vi pederas kaza tce predpocita manafi pred balgari i rumanci.

Добави коментар

Водещи новини