Полският президент подписа указ за обявяване на извънредно положение по границата с Беларус

  • 02 септември 2021 18:38

  • 755
  • 0
Полският президент подписа указ за обявяване на извънредно положение по границата с Беларус
© Getty (архив)

Полският президент Анджей Дуда (на снимката) подписа днес указ за въвеждане на извънредно положение по границата с Беларус, утвърждавайки решение на правителството по въпроса, предадоха световните агенции, като се позоваха на неговата канцелария, събощи БТА.

"Ситуацията на границата с Беларус е трудна и опасна", каза президентският говорител Блажей Спихалски на пресконференция. "Днес ние в Полша, носейки отговорност за нашите граници, но и за границите на Европейския съюз, трябва да вземем мерки, за да гарантираме сигурността на Полша и на Европейския съюз)", заяви той.

Разпоредбата трябва да влезе в сила веднага след публикуването ѝ в Държавен вестник.

Извънредното положение ще действа 30 дни и ще засяга 115 населени места в Подласко и 68 в Любелско воеводства. То предвижда ограничаване на движението на хора и забрана на масовите прояви.

ЕС обвинява беларуския президент Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в, че води "хибридна война", използвайки мигранти от страни като Ирак и Афганистан, за да оказва натиск върху общността заради наложените от нея санкции срещу Беларус.

Полша се опитва да повиши сигурността по своята граница, изграждайки ограда и разполагайки войски.

Според полската гранична охрана е имало около 3500 опита за незаконно пресичане на границата през август, от които 2500 са били осуетени.

Полша ще строи ограда по границата с Беларус

Правителството също така казва, че трябва да бъде подготвено за евентуални провокации по време на организирани от Русия военни учения, които ще се проведат на руска и беларуска територия близо до Полша от 10 септември.

"Втората причина за въвеждане на извънредното положение в тази зона са военните учения,  които ще се проведат до нашата граница", заяви полският вътрешен министър Мариуш Камински. "Трябва да сме подготвени за всякакъв сценарий", каза той.

Министерството на отбраната заяви, че Полша предприема всички необходими действия, за да се справи с евентуални заплахи от военните учения.

В ученията "Запад-2021" ще участват хиляди военнослужещи, танкове, артилерия и авиация.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
755 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини