Португалия облекчава противоепидемичните мерки

  • 20 август 2021 21:39

  • 1174
  • 1
Португалия облекчава противоепидемичните мерки
© Getty (архив)

Португалия реши да разхлаби ограничителните мерки срещу коронавируса, като две седмици по-рано от предвиденото позволи повече хора да посещават ресторанти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27400

Решението е взето на фона на ускоряване на ваксинационната кампания.

Министър Мариана Виейра съобщи, че броят на хората, които могат да седят заедно в закритите помещения на ресторантите и кафенета се увеличава от шест на осем, а за площите на открито - от 10 на 15.

Културни събития, сватби и кръщенета ще могат да се организират при запълване на залите на 75 процента от капацитета им, а не както беше досега до 50 на сто. Културните обекти, ресторантите и другите бизнеси вече ще могат да работят до 2 през нощта.

"Пандемията не е свършила", каза на пресконференция Виейра. "Тя ни изненада с нови варианти, каквито не очаквахме. Наша отговорност е да продължим да следим как болестта еволюира и да се придържаме към необходимото поведение за контролиране на пандемията", посочи тя.

Проф. Витанов: Ако мерките се спазват, падаме под 3000 нови случая на ден в края на месеца

За вечеряне в заведенията на закрито през уикенда продължават да се изискват отрицателни тестове или ваксинационни удостоверения. Същото важи и за почивките и при отсядане в хотел.

Португалия ускори през лятото ваксинационната си кампания, след като през юни властите бяха обезпокоени от скока на случаите на заразени с новия делта вариант. От края на юли новите случаи не се увеличават и е достигнато "плато" с около 3000 случая на ден. Днес бе съобщено за 2507 нови инфекции и девет починали за едно денонощие.

Към четвъртък 70 процента от населението са били напълно ваксинирани, сочат данни на здравното министерство. От утре ще започне имунизацията на 12-15-годишните, така че тази възрастова група да бъде напълно ваксинирана към началото на учебната година.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27400

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
1174 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
РУМЕН

2021.08.20 | 22:18

1
СРАМ МЕ Е ДА ТЕ ГЛЕДАМ !

Добави коментар

Водещи новини