Швейцария очаква нова вълна на коронавирус при 50 на сто ваксинирани

  • 14 август 2021 20:54

  • 1565
  • 0
Швейцария очаква нова вълна на коронавирус при 50 на сто ваксинирани
© Getty Images/Guliver

Текущото равнище на ваксинация в Швейцария - около 50 на сто от населението - няма да защити страната от нова вълна на коронавируса, предаде ТАСС, като цитира интервю, за в. "Зюдостшвайц" на вътрешния министър Ален Берсе, в чиято компетентност са и здравните въпроси.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Ваксинацията трябва да се разшири на първо място сред лицата под 50 години, защото ваксинираните в тази възрастова група са значително по-малко от по-възрастните. При сегашното равнище на ваксинация може да се очаква нова вълна, подчерта тя.

Новата вълна ще е различна от предишната през пролетта, защото сега най-уязвимите групи от населението, включително възрастните, са добре ваксинирани, добави министър Берсе. Въпреки това ваксинацията трябва да продължи. В момента ситуацията е под контрол, но броят на заразените ще нараства, предупреди той.

Министърът напомни, че на заседанието си на 11 август правителството е взело решение за смяна на приоритетите. Отсега главното внимание в борбата с пандемията ще се фокусира върху гарантирането на безпрепятствената работа на болниците, а не на защитата на неваксинираните. Решението на Берн се базира на това, че всички, които са искали да се ваксинират, са имали тази възможност.

Кампанията за ваксинация в страната продължава.

Швейцария планира да спре безплатното тестване за коронавирус

Берсе не даде еднозначен отговор на въпроса дали на швейцарците ще бъде дадена възможност да си поставят бустерна доза от ваксина срещу коронавируса. По този въпрос е по-добре да заемат позиция експертите, подчерта министърът.

По данни на федералните здравни власти към 11 август в Швейцария са били поставени 9 259 033 ваксини, 49,75 на сто от населението са със завършен ваксинационен цикъл. Случаите за периода от 12 до 13 август са 2097, общият им брой е 735 375. Броят на жертвите е общо 10 434 от началото на пандемията, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
1565 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини