Горски пожар източно от Рим наложи евакуацията на хора

  • 13 август 2021 17:20

  • 572
  • 0
Горски пожар източно от Рим наложи евакуацията на хора
© Getty Images (архив)

Жителите на малки села на около 40 километра източно от италианската столица Рим бяха евакуирани днес заради горски пожар, пламнал в района, където температурата достигна около 37 градуса, предадоха БТА и Ройтерс.

През последните седмици обширни територии в Южна Италия попаднаха в плен на огнени стихии, главно в област Калабрия и на островите Сицилия и Сардиния. В сряда в югоизточната част на Сицилия бе измерена температура от близо 49 градуса - според някои информации рекорд в историята на Европа.

Горещата вълна се придвижи на север и през изминалата нощ 25 семейства трябваше да бъдат евакуирани от жилищата си заради пламъците, обхванали природния резерват Монте Катильо в близост до римското предградие Тиволи. На безопасно място са били изведени и 30 обитатели на дом за бедни деца и сираци.

Пожар е възникнал през нощта край южния град Отранто. Летовниците в близък курорт са били евакуирани заради задушливия дим. Едно шосе в район е било затворено за движение.

Вчера италианският премиер Марио Драги обеща финансова помощ за пострадалите общини и обяви план за повторно залесяване на опожарените площи и за повишаване на устойчивостта срещу природни бедствия.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
572 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини