Германските машинисти започват стачка след спор за заплати

  • 10 август 2021 13:55

  • 359
  • 0
Германските машинисти започват стачка след спор за заплати
© Pixabay

Германските машинисти гласуваха да започнат стачка от днес заради спор за заплати, съобщи техният профсъюз, предаде АФП.

Очаква се това да създаде проблеми за почиващите в летния сезон и да увели проблемите с логистиката и доставките, които вече съществуват в жп превозите, отбелязва агенцията.

Стачката ще засегне товарните влакове от 19 ч. местно време днес, преди да се отрази и на пътническите превози от 2 ч. сутринта в сряда обяви лидерът на профсъюза на машинистите GDL Клаус Веселски.

10 г. затвор за мъж, саботирал жп линия в Германия

Около 95% от членовете на синдиката гласуваха за първия етап на протеста, който трябва да бъде прекратен в петък.

„Преднамерено избрахме този период от седмицата, за да ограничим последиците на уикендния и празничния трафик“, каза Веселски.

Профсъюзът обяви, че се стреми към по-добро споразумение за машинистите. Сред исканията са 1,4% увеличение на заплатите и 600 евро бонус за 2021 г. и още едно увеличение от 1,8 на сто през 2022 г.

Железопътният оператор „Дойче бан“ предложи поетапно увеличение от 3,2% на две стъпки, но не успя да се договори със синдиката кога да стане това.

Компанията осъди протеста, като каза, че това е „шамар в лицето“ за пътниците във време, когато вече се полагали огромни усилия да се противодейства на последиците от пандемията от коронавируса.

Освен загуби от намалелия трафик на пътници заради пандемията от Covid-19 „Дойче бан“ трябва да възстановява и километри жп линии, унищожени от наводненията в Западна Германия в средата на юли, отбелязва АФП.

Калина Христова
359 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини