Полша обвини Беларус, че пропускайки мигранти през границата, води "хибридна война" срещу ЕС

  • 05 август 2021 21:23

  • 1807
  • 2
Полша обвини Беларус, че пропускайки мигранти през границата, води "хибридна война" срещу ЕС
© Getty Images/Guliver

Полша обвини Беларус, че праща към границите ѝ все по-голям брой мигранти като ответно действие срещу решението на Варшава да предостави убежище на Кристина Тимановска, беларуска спортистка, отказала да се върне в родината си от Олимпийските игри в Токио, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 679

Полският заместник-министър на вътрешните работи Мачей Ваншик заяви в интервю днес, че Беларус "води хибридна война срещу Европейския съюз с помощта на нелегалните имигранти".

През последните седмици съседна Литва съобщи за рязко увеличение на незаконните пресичания на границата откъм Беларус и заяви, че Минск докарва със самолети мигранти от чужбина и ги праща към ЕС.

"Има както млади мъже, така и жени с деца. Беларус използва тези мигранти като живи оръжия", каза Ваншик пред интернет медията "Телевизия в Полше". "През последните дни се наблюдава увеличение (на мигрантите), разглеждаме това като реакция на предоставеното убежище на беларуската спринтьорка."

Напомнящото за времената на Студената война бягство на Тимановска повиши напрежението в отношенията с Минск на фона на обвинения на ЕС към президента Александър Лукашенко, че използва мигрантите, за да отвърне на европейските санкции, отбелязва Ройтерс.

Беларус затваря границата с Литва, за да попречи на връщането на мигранти

Полската гранична охрана съобщи, че вчера е заловила 62-ма мигранти, предимно иракчани, на границата с Беларус. През юли службата заяви за Ройтерс, че за цялата 2020 г. задържаните на тази граница нелегални имигранти са били общо 114.

Ваншик каза, че пристигащите в последно време мигранти са основно от Ирак и Афганистан. 
 

Константин Тодоров
1807 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.08.06 | 11:36

1
Лукашенко е бokлyk и подражател на Путин.

2021.08.06 | 11:39

2
Заради отрепката евреин Маркс и 45 години комунистическо мракобесие в Източна Европа и част от Азия има доста диктатури.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини