ЕС продължава да настоява да получи поръчаните ваксини от "АстраЗенека"

  • 29 юли 2021 15:07

  • 352
  • 0
 ЕС продължава да настоява да получи поръчаните ваксини от "АстраЗенека"
© Getty Images

Европейският съюз продължава да настоява за изпълнение на договора с "АстраЗенека" за доставка на ваксини против ковид, съобщи днес говорител на Европейската комисия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

По неговите думи, въпреки че ЕС разполага с достатъчно дози за имунизирането на 70 на сто от пълнолетните европейци, поръчката от "АстраЗенека" е важна за осигуряване на ваксини за по-бедните страни по света. Той отбеляза, че досега въпросният производител е доставил около 100 милиона дози, а поръчката от ЕС е за 300 милиона дози.

Говорителят уточни, че делото срещу производителя продължава. През юни съд в Брюксел постанови "АстраЗенека" да достави до 26 юли на ЕС 15 милиона дози, до 23 август - 20 милиона дози и още 15 милиона - до посочената крайна дата в договора. При неспазване на тези срокове дружеството ще трябва да плати неустойка от 10 евро на недоставена доза. Изпълнението на съдебното разпореждане се очаква да бъде оценено от съда наесен.

По думите на говорителя ЕК има предвид възможността да се наложи поставянето на подсилваща доза за вече ваксинираните. Той уточни, че комисията е сключила по тази причина допълнителни договори с "Пфайзер" за доставка на още 1,8 милиарда дози, както и с "Модерна" - за още 150 милиона дози.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
352 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини