Град Ница беше включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

  • 27 юли 2021 19:14

  • 636
  • 0
Град Ница беше включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО
© Pixabay

Град Ница в Южна Франция беше включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО заради своето архитектурно, ландшафтно и градоустройствено наследство, оформено от 200-годишната му космополитна история от края на 18-и век, предаде Франс прес.

От организацията на ООН за образование, наука и култура наричат града, известен с мекия си климат, "зимния курорт на Ривиерата".

"Историята на Ница, както дълбоко вкоренена, така и отворена, средиземноморска и алпийска, европейска и космополитна, създаде уникална архитектура и пейзаж, модел за много други градове по света", сподели кметът Кристиан Естрози, цитира БТА.

"Включването в списъка на световното наследство освещава Ница като архетип на зимния курорт на Ривиерата с изключителното му местоположение между море и планина и различните влияния, формирали наследството му", гласи поздравлението на френската културна министърка Розлин Башло в Туитър.

До началото на 19-и век Ница е малък град в кралство Пиемонт-Сардиния, обрамчен от хълм с разрушен замък и река Пайон. Разказите за пътуванията на шотландския писател Тобаяс Смолет, публикувани около 1766 г., го въвеждат на мода и пленяват английската общественост.

Нов град впоследствие се развива, за да се превърне в истинска "зимна столица" за богатите безделници, рентиери и аристократи. Появяват се паркове и алеи за отдих на открито, екзотични видове като палми или портокалови дървета заселват голите земи.

Като "зимен курорт на Ривиерата" в края на 19-и и началото на 20-и век Ница приветства около 150 000 жители за сезона от различни места - Великобритания, Русия, Германия, Австро-Унгария, после от цяла Европа и Америка. Резултатът е превъзходно архитектурно наследство, което се е запазило и до днес, хотели, вили, сгради, предназначени за отдаване под наем

Последвайте канала на

Борислава Борисова
636 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини