Британската армия не защитава жените от злоупотреби

  • 25 юли 2021 21:57

  • 1123
  • 2
Британската армия не защитава жените от злоупотреби
© Getty (архив)

Около две трети от жените ветерани от британските въоръжени сили са преживявали тормоз, грубо отношение или дискриминация по време на своята служба, показва парламентарен доклад, цитиран от Асошиейтед прес, предаде БТА.

Според доклада на парламентарната комисия по отбрана 64 процента от жените ветерани и 58 процента от жените на военна служба са заявили, че са били подложени на тормоз, грубо отношение или дискриминация в армията. Повечето от тях смятат, че армията не прави достатъчно, за да се справи с проблема.

В доклада също така се посочва, че жените, които съобщават за сериозни сексуални провинения, не получават правосъдие поради неадекватно действие на системата на военните съдилища и съществуващия процес на жалби.

Комисията се е запознала с разкази за случаи на "неприемливо поведение" по отношение на жени в армията, включително групово изнасилване, тормоз заради отхвърляне на сексуални предложения и малтретиране от страна на висши офицери. Други са съобщили, че са "станали свидетели как техни приятелки са били нападнати от групи мъже, но са били твърде уплашени, за да докладват за това".

Около 4200 жени, включително близо 10 процента от служещите в армията жени, са участвали в проучването. Министерството на отбраната за първи път е отменило ограниченията за участие на военен персонал в проучвания.

Вижте как работодателите дискриминират жените в България

В доклада се призовават властите да предават случаите на изнасилване и сексуално нападение от военните съдилища към гражданската съдебна система и да се създаде нов орган в областта на отбраната, независим от командната верига, който да проучва твърдения за тормоз, грубо отношение и дискриминация.

Валери Зайцев
1123 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Какви "злоупотреби", ве...

2021.07.26 | 05:46

2
Мисиpки, e6a, кaк мoжe дa стe тoлкoвa пpoсти? "Abuse" в тoя кoнтeкст e тopмoз или мaлтpeтиpaнe, нe "злoyпoтpe6a". Нeo6paзoвaни пpoсти ypoдливи живoтни, eй 6oгy...
но не и

2021.07.25 | 22:34

1
глад ...

Добави коментар

Водещи новини