Ирландия се присъединява със закъснение към системата за европейски здравен сертификат

  • 19 юли 2021 18:52

  • 579
  • 0
Ирландия се присъединява със закъснение към системата за европейски здравен сертификат
© Getty Images

Ирландия силно облекчи днес антиковидните ограничения за пътуващите, пристигащи от чужбина, като се присъедини със закъснение към европейската система за здравни сертификати след кибератака, насочена към здравната система на страната, предадоха БТА и Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Пътниците от останалите 26 страни членки на Европейския съюз, както и от Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, вече няма да подлежат на карантина, която може да продължи до две седмици, ако са напълно ваксинирани, прекарали са коронавирус или представят отрицателни тестове за КОВИД-19, направени в рамките на 72 часа преди пътуването. Тези облекчени правила ще се прилагат и за пътници от съседна Великобритания.

Европейският "здравен пропуск" влезе в сила на 1 юли, за да улесни пътуванията и да стимулира туризма в рамките на ЕС това лято, въпреки опасенията, свързани с разпространението на инфекциите, което се дължи по-специално на варианта Делта на коронавируса.

Сертификатът съдържа Кю Ар (QR) код и дигитален подпис, удостоверяващи неговата автентичност, които могат да бъдат проверени от всички държави от ЕС. Той може да бъде представен на контролните органи в дигитален вид на смартфон или разпечатан на хартия.

Участието на Ирландия в тази обща система беше отложено заради атака с рансъмуер през май, която парализира службите за обществено здравеопазване.

Ирландското правителство посочи в публикувано снощи изявление, че над 1,1 милиона здравни сертификати вече са разпратени по имейл. Други 600 000 ще бъдат доставени с писмо по пощата в страната, която има около 5 милиона жители.

Властите обаче подчертаха, че се препоръчва неваксинирани хора да избягват "високорискови дейности, включително международни пътувания".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
579 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини