ЕС призова за международни усилия за успокояване на напрежението между Армения и Азербайджан

  • 17 юли 2021 19:28

  • 1067
  • 0
ЕС призова за международни усилия за успокояване на напрежението между Армения и Азербайджан
© pixabay

Председателят на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в потвърди подкрепата си за международните усилия за успокояване на напрежението между Армения и Азербайджан, съобщава БТА.

По време на посещение в Ереван Мишел подчерта, че ЕС насърчава Минската група на ОССЕ за Нагорни Карабах , съпредседателствана от САЩ, Русия и Франция, "да поеме своята отговорност" и "да се заеме с решаването на различните въпроси" между двете кавказки страни. Той подчерта значението на "избягването на вербалната ескалация" и "въпроса за /арменските/ военнопленници", задържани от Азербайджан по време на шестседмичната война между двете страни през есента на миналата година за контрола на анклава Нагорни Карабах.

Ереван: Псувни и удари

Над 6500 души загубиха живота си в конфликта, довел до военно поражение на Армения, припомня АФП.

Москва помогна за сключването на споразумение за прекратяване на огъня, по силата на което Ереван беше принуден да отстъпи на Баку територии, които контролираше от три десетилетия и за които вече беше водена война през 90-те години на миналия век. На няколко пъти през последните месеци напрежението между двете страни едва не доведе до влошаване на ситуацията, като Ереван в частност обвиняваше азербайджанските войски, че се опитват да поставя под контрол нови територии.

Очаква се утре Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в, който е на обиколка в Южен Кавказ, да се срещне в Баку с азербайджанския президент Илхам Алиев, а в понеделник да разговаря с лидерите на Грузия, Молдова и Украйна в Батуми.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1067 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини