Наводнения взехи десетки жертви, разрушиха домове и блокираха транспорта в Западна Европа

  • 15 юли 2021 17:03

  • 3987
  • 1
Наводнения взехи десетки жертви, разрушиха домове и блокираха транспорта в Западна Европа
© gettyimages

Над 30 души загинаха, а десетки са в неизвестност, вследствие на рекордните валежи в цяла Западна Европа, довели до преливане на реки, отнасяне на къщи и наводняване на приземни помещения, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В Германия потвърдените жертви са 33. В окръг Бад Нойенар-Арвайлер, в западната германска провинция Райнланд-Пфалц, полицията съобщи днес за още 14 жертви. С това общият брой на потвърдените жертви там достигна 18. Около 50 човека са в неизвестност във винопроизводителния район, където река Ар, приток на Рейн, излезе от коритото си и отнесе шест къщи.

Девет станаха жертвите на наводненията в Западна Германия

Стотици войници помагаха на полицията с танкове в спасителните акции, за да разчистят пътища от земни свличания и паднали дървета, докато хеликоптери спасяваха хора, потърсили спасение на покривите на сгради.

Жител на Арвайлер разказа как напуснал бързо дома си след издаването на предупреждение в 2 ч. сутринта. Никога не съм преживявал такава катастрофа, при която реката излиза от критото си за толкова кратко време, каза 63-годишният мъж по телевизия Ес Ве Ер.

В Белгия двама мъже станаха жертва на проливните дъждове, а 15-годишно момиче е изчезнало, след като било отнесено от придошла река. Десетина къщи се срутиха в Пепинстер, след като река Вездер наводни малкия източен град. Хората, живеещи в повече от 100 къщи, бяха евакуирани.

Дъждът причини и сериозни нарушения в обществения транспорт, а движението на високоскоростните влакове "Талис" в Германия беше спряно. Преминаването над река Маас също е преустановено, тъй като има опасност този голям белгийски воден път да излезе от коритото си.

Надолу по течението, в Нидерландия преливащи реки повредиха много къщи в южната провинция Лимбург, където няколко домове за възрастни хора бяха евакуирани.

Кадри от германското селище Нойенар, заснети след оттичането на водата тази сутрин, показаха множество коли и камиони, които се носят по улиците, спортно превозно средство, "кацнало" на ограда, и пътища, блокирани с отломки и паднали дървета. Още по-надолу по течението на реката небивал досега валеж в рамките на 24 часа предизвика наводнения в няколко града, сред които Кьолн и Хаген, а в Леверкузен 400 души трябваше да бъдат евакуирани от болница.

Във Вупертал, известен с окачената си железница, местни жители разказаха, че мазетата им са били наводнени, а електроснабдяването - прекъснато. Премиерът на провинция Северен Рейн - Вестфалия Армин Лашет - кандидатът на консерваторите за наследник на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се на канцлерския пост на изборите през септември, - посети днес Хаген.

"Зелените", които са на втора позиция в допитванията, казаха, че причина за наводненията е глобалното затопляне. Метеоролози посочиха, че дъждовете в региона през последните 24 часа са били безпрецедентни и се дължат на почти неподвижен фронт с ниско атмосферно налягане, довел до порои по места също във Франция, Белгия и Нидерландия. Дъждовната вода, която се влива в Рейн, по която трафикът беше частично преустановен, се очаква да подложи на изпитание системата за защита от наводнения по течението на реката, включително в Кьолн, както и в Кобленц, където Рейн и Мозел се сливат.

По-късно днес и утре в Югозападна Германия се очакват още проливни валежи, предупреди националната метеорологична служба. Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се каза, че е потресена от мащаба на катастрофалните наводнения в Западна Германия.

"Потресена съм от катастрофата, която толкова много хора в наводнение райони трябваше да преживеят", написа Меркел в туит, разпространен от неин пресговорител.

Тази нощ е била най-горещата в историята на Финландия. Температурата е достигнала 24,2 градуса по Целзий, съобщи днес националната метеорологична служба "Форека".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3987 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БОЙКО

2021.07.15 | 18:46

1
Така е като гласувате за Слави и ни обричате на глад и мизерия

Добави коментар

Водещи новини