Малта размисли - няма да затваря границите си за неваксинирани

  • 14 юли 2021 08:58

  • 604
  • 0
Малта размисли - няма да затваря границите си за неваксинирани
© Getty Images (архив)

Малта се отказа от своите планове да затвори от днес границите си за хора, които не са ваксинирани срещу COVID-19. Вместо това те ще бъдат поставяни под карантина, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

,,Хората, които пристигат в Малта, без да притежават сертификат за ваксинация, ще бъдат задължени да се подлагат на карантина'', съобщи правителството, без да уточнява с каква продължителност ще е карантината за неваксинираните.

Пътниците, които пристигат в малката средиземноморска островна страна от държави, определени като високорискови, трябва да останат в самоизолация 14 дни, отбелязва обаче АФП.

В петък малтийското правителство обяви, че ще затвори от днес границите за хора, които не са ваксинирани срещу вируса, за да спре регистрирания в последно време ръст на новите случаи. То планираше да блокира достъпа на американски туристи, но в крайна сметка те ще могат да влизат при същите правила както европейците - ще бъдат поставяни под карантина, ако не са ваксинирани.

ЕК не приема подхода на Малта да пуска през граница само ваксинирани пътници

От днес в Малта обаче ще бъдат затворени езиковите училища по английски език, които всяко лято привличат младежи от целия свят. Там бяха регистрирани голям брой заразени и в момента стотици ученици, включително 150 италианци, са блокирани под карантина на острова.

През юни в Малта няколко дни не бе регистриран нито един нов случай на коронавирус. Броят им обаче се увеличи чувствително миналата седмица, за да достигне 96 в петък. Министърът на здравеопазването Крис Фърн обърна внимание, че ръстът на новите случаи е свързан най-вече с чуждестранни туристи, които са представили отрицателен тест за коронавирус, но не са били ваксинирани, информира БТА.

Малта е държавата от Европейския съюз, където ваксинационната кампания е най-напреднала: 79% от пълнолетните ѝ жители са напълно ваксинирани. В страната с население от около половин милион души от началото на пандемията са регистрирани близо 31 400 случая на коронавирус. 420 човека са починали.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Владимир Василев
604 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини