В Германия искат да лишат от отпуск неваксинираните

  • 12 юли 2021 16:29

  • 1873
  • 4
В Германия искат да лишат от отпуск неваксинираните
© Getty Images

Това лято много хора в Германия се чудят: кога най-накрая ваксинираните ще си върнат всичките свободи? Колко дълго трябва да се съобразяват с онези, които просто не искат да се ваксинират? В момента Германия разполага с достатъчно дози ваксини, така че всеки, който иска да се ваксинира, може да го направи сега. Но поради факта, че желанието на германците да се включат във ваксинацията явно намалява, търпението на много чиновници започва да изчерпва, пише Bild, цитиран от "Фокус".

Ръководителят Асоциацията на лекарите за задължителна медицинска застраховка в провинция Рейнланд-Пфалц Петер Хайнц изрази възмущението си от настоящата ситуация: „Тези, които не са били ваксинирани, нямат право да свалят маските си. Не трябва да им се позволява да ходят на стадиони и басейни или да посещават супермаркети без маска. Освен това тези, които не са били ваксинирани или са получили само една доза, не трябва да имат право да отидат на почивка!“ От друга страна, според неговото мнение, всичко това трябва да е позволено на ваксинираните.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Хайнц обясни: „Натискът върху тези, които не са били ваксинирани, трябва да се увеличи, защото те представляват опасност за обществото. Няма ваксинация, няма свобода“.

Правителството на Обединеното кралство използва различен подход: благодарение на високото ниво на ваксинация (67% ваксинирани с поне първата доза на ваксината) на 19 юли всички ограничителни мерки ще бъдат премахнати - не само за ваксинираните, но за цялото население. Въпреки големия брой болни хора в страната, изискванията за носене на маски и поддържане на социална дистанция ще бъдат отменени, а нощните клубове отново ще отворят врати.

Ваксинираните вече са повече от неваксинираните в Германия

В Германия, въпреки високата степен на ваксинация (58% са ваксинирани с поне първата доза на ваксината) и ниската степен на заболеваемост, политиците предупреждават срещу преждевременното премахване на ограниченията.

Външният министър Хайко Маас призова ограниченията да бъдат премахнати през август, когато всички граждани ще могат да се ваксинират. Министърът на правосъдието Кристина Ламбрехт обаче предполага, че не трябва да се повдигат очакванията. Все още са необходими някои мерки за защита на тези, които не могат да бъдат ваксинирани: деца, бременни жени и хора с противопоказания.

„Преди да успеем да отменим всички мерки, трябва да се придвижим много по-близо към стадния имунитет“, каза Ламбрехт. „Благодарение на ваксинацията сме в състояние да победим пандемията. Всъщност всеки трябва да свърши своята част и да се ваксинира“.
 

Проблемът е забавянето на скоростта на ваксинацията, което, съответно, забавя придобиването на колективен имунитет. През изминалата седмица около 248 хиляди души са били ваксинирани ежедневно с първия компонент на ваксината - най-малко за последните три месеца. В средата на май броят на ваксинациите с първия компонент на ваксината е средно 591 000 на ден.

Освен това всеки шести германец (17%) не възнамерява да се ваксинира. Делът на тези, които отказват ваксинацията, е особено висок в Източна Германия (22% в сравнение с 15% в Западна) и сред избирателите „Алтернатива за Германия“ (44%). Опитът на други държави показва, че последните стъпки преди постигане на поставената цел са най-трудни. Световният лидер във ваксинирането на населението, Израел, не успя да премине границата от 60% от ваксинираните с двата компонента в продължение на няколко месеца. Същата тенденция се наблюдава в САЩ и Великобритания, съобщава Bild.
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
1873 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.07.13 | 13:49

4
В Германия искат да обесят някой министър, полезно е за обществото и е дълг на всеки министър.
тия не разбраха ли че

2021.07.12 | 21:31

3
ваксинацията е доброволна и са подсъдими за нарушаване на човешките права

2021.07.12 | 19:29

2
Новият холокост е уж доброволен. В концлагерите как не са се сетили за информирано съгласие, щяха ли да не го разпишат? Май още сме там.

2021.07.12 | 19:24

1
Фaшиcти c тpадиции.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини