ЕС удължава икономическите санкции срещу Русия заради Украйна с шест месеца

  • 12 юли 2021 12:12

  • 1389
  • 0
ЕС удължава икономическите санкции срещу Русия заради Украйна с шест месеца
© Pixabay

Съветът на ЕС съобщи, че удължава санкциите срещу руската икономика с шест месеца, до 31 януари 2022 г., заради състоянието на изпълнение на споразуменията от Минск, предаде БТА.

Отчита се, че днешното решение е свързано с оценката на Европейския съвет за неизпълнение на споразуменията и с призива Русия да поеме изцяло своята отговорност в това отношение. Икономическите санкции бяха въведени за първи път на 31 юли 2014 г. и разширени два месеца по-късно, а през март 2015 г. Европейският съвет реши ограниченията да се запазят до изпълнение на споразуменията.

ЕС наложи икономически санкции на Беларус заради нарушаване на човешките права

Санкциите ограничават достъпа до капиталовите пазари на ЕС за някои руски банки и дружества, и забраняват осигуряването на финансова помощ и посредничество към руските финансови институции. Мерките включват забрана за вноса, износа или транзита на всички свързани с отбраната изделия и на стоки с двойна употреба или за крайни руски военни потребители. Санкциите допълнително ограничават достъпа на Русия до технологии от областта на енергетиката, като добива и проучването на нефтени находища. ЕС е въвел и санкции за незаконното присъединяване на Крим и град Севастопол към Русия, и за умишленото дестабилизиране на Украйна. Това включва дипломатически мерки, запор на имущество и забрана за пътуване, се посочва в съобщението. 

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини