ЕП призова корупцията да бъде включена сред причините за налагане на евросанкции

  • 08 юли 2021 10:35

  • 628
  • 2
ЕП призова корупцията да бъде включена сред причините за налагане на евросанкции
© Pixabay

Европейският парламент прие резолюция, в която призова корупцията да бъде включена сред причините за налагане на европейски санкции за нарушение на човешките права по света, предаде БТА.

Корупцията има опустошително въздействие върху състоянието на правата на човека и често подкопава работата на институциите и принципите на правовата държава, заявяват евродепутатите.

Проф. Минеков: Ужасяващи злоупотреби има

За разлика от санкциите на САЩ по закона "Магнитски", правилата на ЕС не включват корупцията, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Отправен е призив Европейската комисия да представи законопроект за разширяване на обхвата на европейските санкции и за създаване на възможност ЕП също да предлага наказания при нарушения. Според ЕП е необходимо гласуване с квалифицирано мнозинство при одобряването на санкции срещу нарушения на правата на човека.

ЕП осъжда всякакви ответни санкции, наложени на ЕС, на европейски организации, граждани и институции, само заради защитата от тяхна страна на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона. Отговорът на ЕС на подобни ответни мерки трябва да бъде бърз и съгласуван, заявяват евродепутатите.

Десислава Станева
628 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
много

2021.07.08 | 11:34

2
много хитро. за послушковци като тиквоча санкции няма да има, а за държавници като орбан - ще го набият на кол.
XXX

2021.07.08 | 11:23

1
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА Б.Б Е ЧЕ ИМА ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ И ЧЕ ТЕ ИМАТ НЕЩО ОБЩО СЪС БСП ТЕЗИ ОТ БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ А ИНАЧЕ ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ОТ МНОГО ВРЕМЕ НЯМА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРСКО ЛЯТО (15) АКО ИСКАТЕ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ

Добави коментар

Водещи новини