Кралица Елизабет Втора награди британската Национална здравна служба

  • 05 юли 2021 14:57

  • 385
  • 0
Кралица Елизабет Втора награди британската Национална здравна служба
© Getty Images

Кралица Елизабет IIЕлизабет IIЕлизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и връчи Кръста на Джордж (Джордж крос) на британската Национална здравна служба като признание за 73 години всеотдайна работа, включително и в борбата с новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Кръстът на Джордж е най-високото отличие за храброст, присъждано на цивилни лица. То е връчвано колективно два пъти и само веднъж от кралицата.

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е заяви, че това е символ за благодарността на нацията към медицинския персонал.

"Служителите на британската Национална здравна служба се грижат за нас, приятелите и семействата ни на първа линия на пандемията повече от година, а и аз от първо лице видях тяхната смелост", заяви Джонсън, който миналата година беше лекуван от COVID-19 в интензивно отделение.

"Знам, че цяла Великобритания стои зад мен при отдаването на почит и изказването на благодарност за всичко, което Националната здравна служба прави за нас, не само през изминалата година, а от нейното създаване", каза още министър-председателят, цитира от БТА.

Британската Национална здравна служба е сформирана през 1948 г. като основното звено в социална реформа след Втората световна война. Мисията й е да осигури държавно финансиране за цялостно универсално здравеопазване.

Главният изпълнителен директор на Националната здравна служба Саймън Стивънс каза, че е чест да бъдат признати уменията, състраданието и силата на духа, показани от медицинските служители през най-тежката пандемия от един век насам.

"Изправени пред бедствие, ние виждаме изключителна екипна работа не само в рамките на Националната здравна служба, но и от стотиците хиляди доброволци, милионите болногледачи, основните служители и британската общественост, които имат незаменима роля при оказването на помощ на здравните служби в грижите за многобройните стотици хиляди тежкоболни пациенти с новия коронавирус", каза той.

Кръстът на Джордж за първи път е връчен колективно на народа на Малта през 1942 г. от крал Джордж VI. През 1999 г. кралица Елизабет Втора отличава с него Кралската полиция на Ълстър.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
385 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини