Една жертва и 5 ранени след взрива в румънската рафинерия на Черно море

  • 02 юли 2021 17:03

  • 1404
  • 0
© gettyimages

При взрива в румънската рафинерия за суров петрол "Петромидия" на Черно море е загинал един човек, а други петима са ранени. Те са получили изгаряния, но засега няма повече информация за състоянието им, предаде БНР.

Не е ясна и причината за взрива в рафинерията, която се намира в област Констанца. Властите предупредиха хората в района да затворят прозорците си заради замърсяването на въздуха.

От рафинерията съобщиха, че технологичният процес там е спрян.

Експлозия разтърси най-голямата петролна рафинерия в Румъния на брега на Черно море

Има опасност от екологична катастрофа в района. Според първоначалните оценки облакът дим се е придвижил към морето. На място има мобилна лаборатория за наблюдение на качеството на въздуха.

Видеоклипове показаха плажуващи по румънското Черноморие, изпаднали в шок от вида на огромния облак черен дим.

 

„Петромидия“ е най-голямата и модерна петролна рафинерия в Източна Европа, локализирана на брега на Черно море, в близост до най-голямото пристанище на Румъния – Констанца. Рафинерията има годишен капацитет за преработка от 4,8 милиона тона на година или 100 000 барела на ден (16 000 м3/ден). Тя е собственост на КазМунайГаз Интернешънъл Груп (известна преди под името „Ромпетрол Груп“), която е 100% собственост на казахстанската нефтена и газова компания КазМунайГаз. Ромпетрол България ЕАД е част от КМГ Интернешънъл (известна преди под името „Ромпетрол Груп“). Активното развитие на „Петромидия“ я превръща в един от основните производители на петролни продукти в Румъния и региона на Черно море."

Пожарът вече е овладян, имаше риск да стане по-голяма експлозия, но това е избегнато", каза пред БНР Владимир Митев, създател на сайта за новини от България и Румъния - "Мостът на приятелството".

"Доколкото разбрах, инцидентът е станал в инсталация за транспорт на петролни продукти, няма допълнителна информация в румънските медии", посочи още Митев.

По думите му екипите са евакуирани. От страна на държавата премиерът е наредил създателят на спешната медицинска помощ в Румъния да се заеме лично със случая, като тя е подчинена на вътрешното министерство, в нея се съчетават функциите на пожарникари и медици, така че, те са се заели да обезопасят мястото, поясни още Митев.

Мая Йорданова
1404 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини