Амстердам се извини за ролята си в робството през колониалната епоха

  • 02 юли 2021 06:13

  • 1339
  • 4
Амстердам се извини за ролята си в робството през колониалната епоха
© Getty Images (архив)

Кметът на Амстердам поднесе днес извинения за ролята на града в колониалното минало и търговията с роби, донесли на нидерландската столица богатство и благоденствие, предаде Франс прес.

,,В името на общината поднасям извинение за активното участие на общинския съвет на Амстердам в колониалната система за търговия с роби и световната търговия на хора, превърнати в роби'', заяви Фемке Халсема.

Време е да интегрираме голямата несправедливост на колониалното робство в идентичността на нашия град, допълни тя в реч по случай годишнината от отмяната на робството (1 юли 1863 г.) в Суринам и в карибската част на кралството.

В апогея на своята колониална империя Нидерландия притежава седем колонии в Карибите, в това число Суринам и Кюрасао, в Южна Африка и в сегашна Индонезия, която през 17 век е бастион на нидерландската Източноиндийска компания.

Сенатът на САЩ прие 19 юни да стане федерален празник, отбелязващ края на робството

,,Провинция Холандия, част от която е Амстердам, е била "главен играч в търговията и експлоатацията на роби'', каза Халсема и добави, че 40% от икономическия растеж е идвал от робство.

А в Амстердам почти всички са печелели пари от колонията Суринам. На първо място общинският съвет, който е бил съсобственик и съуправител на колонията, подчерта тя, цитирана от БТА.

Нидерландската столица е първият град в страната, поднесъл извинения. На национално ниво Нидерландия не се е извинявала официално за ролята си в търговията с роби. Според премиера Марк Рюте тази епоха е била твърде далечна и дебат по отношение на извиненията само може да породи напрежение.

Novini.bg
1339 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ердо

2021.07.02 | 12:18

4
ердоган кога ще ни се извинява??? има да ни плаща милиарди по ангорския договор за геноцида над тракийските българи. както и репарации за 500 годишното робство.
Идиот Новини.бг

2021.07.02 | 07:45

2
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".
Идиот - фашизоид

2021.07.02 | 07:46

3
от Новини.бг, пише тук че негрите не бива да живеят защото са черни, a генералите от армията били разрушители и терористи.
Костов и Тиквата

2021.07.02 | 07:45

1
да се извинят за разбойническата седесарска демокрация.

Добави коментар

Водещи новини