Приключва схемата за подпомагане на работници на Острова - очакват се съкращения

  • 01 юли 2021 13:47

  • 578
  • 0
Приключва схемата за подпомагане на работници на Острова - очакват се съкращения
© Getty images

Във Великобритания от днес работодателите трябва да поемат по-голяма отговорност за служителите си, защото правителството започва постепенно да прекратява схемата за заплащане на пуснатите в принудителен отпуск, предаде БНР. Работниците ще продължават да получават 80% от заплатата си, но вече част от тях ще поемат работодателите. А това означава потенциални съкращения.

Наличните данни показват, че има около 1,5 милиона работници, пуснати в принудителен отпуск, което означава, че промяната ще засегне хиляди фирми в цялата страна.

При положение, че работодателите ще трябва за първи път да поемат част от тези 80% от изплащането на заплатите, това може да се окаже трудно за мнозина, а това от своя страна предполага, че те могат да освободят някои работници и най-сериозно засегнати ще бъдат по-възрастните, смятат експертите по трудова заетост.

Хиляди граждани на ЕС може да загубят правото си на пребиваване във Великобритания

Институтът за фискални проучвания е изчислил, че сметката на работодателя за запазване на член на персонала му ще се увеличи от 155 паундаq плащани досега по схемата на 322 паунда през юли и на 489 паунда през август и септември. Този скок със сигурност ще накара много работодатели да си помислят дали да задържат някои работници, предупреждават експертите.

Правителството похарчи впечатляващите 66 милиарда паунда за схемата в подкрепа на 11,2 милиона работни места от март 2020 година насам. Благодарение на това безработицата остана под 5%, въпреки опасенията, че ще бъде много по-висока. Сега обаче „бумерангът се завръща“ и се очаква „де факто“ скритата безработица да излезе наяве.

Теодора Александрова
578 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини