Кипър е рекордьор в ЕС по брой решения по молби за убежище

  • 01 юли 2021 09:09

  • 373
  • 3
Кипър е рекордьор в ЕС по брой решения по молби за убежище
© Getty images

Кипър е с рекорден за Европейския съюз брой решения по молби за убежище на бежанци от началото на 2021 г., съобщи БНР. Нов двугодишен проект с европейско финансиране ще подпомага интеграцията на мигрантите в живота на средиземноморската страна.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1542

През първите три месеца на годината Кипър е издал 3470 решения по молби за политическо убежище. Това е най-големият брой, регистриран от 2008 г., откакто се съхраняват архивите на ЕС, съобщи в Никозия ръководителят на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището /EASO/ Нина Грегъри, която е на двудневно посещение на острова.

Въпреки пандемията през миналата година в страната са подадени почти 7500 молби за убежище. Така тя запазва лидерската си позиция сред държавите-членки с най-много пристигащи мигранти на глава от населението.

В Кипър започва първият процес за т.нар. златни паспорти

Европейската агенция е готова да увеличи своята техническа и оперативна помощ за властите в Никозия, заяви Нина Грегъри. Това е в отговор на непропорционалния мигрантски натиск върху Кипър, особено от Турция и през северната част на острова.

Бюджетът на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището за 2021 г. за Кипър е над 8 млн. евро. С европейско финансиране в края на юни стартира и нов двугодишен проект за „Изграждане на структури за междукултурна интеграция в Кипър“. Той трябва да улесни включването на мигрантите в редица области, като образование, културен и социален живот, достъп до пазара на труда, антидискриминация и многоезичие.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
373 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ако синята мафия

2021.07.01 | 10:10

3
пак узурпира властта и България ще се мести в Кипър.
Идиот Новини.бг

2021.07.01 | 10:09

1
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".
Идиот - фашизоид

2021.07.01 | 10:10

2
от Новини.бг, пише тук че негрите не бива да живеят защото са черни.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини