Французите подкрепят идеята празните бюлетини да бъдат взимани предвид

  • 24 юни 2021 10:47

  • 253
  • 1
Французите подкрепят идеята празните бюлетини да бъдат взимани предвид
© Getty Images/Guliver (архив)

Французите масово подкрепят идеята празните бюлетини да бъдат взимани предвид при определянето на резултатите на избори, става ясно от публикувано днес социологическо проучване, предаде Франс прес.

Според изследването, извършено от института ИФОП за радио "Сюд", 80 процента от французите подкрепят тази мярка, която може да доведе до невъзможност кандидатите да получат абсолютно мнозинство на избори.

Във Франция днес е първият тур от отложените от пролетта регионални избори

Петдесет и девет процента от анкетираните са против идеята за въвеждане на задължително гласуване като начин за борба с ниската избирателна активност, а 41 процента я подкрепят. В някои европейски страни се прилагат системи за задължително гласуване. Сред тях са Белгия, Люксембург и Гърция.

Социологическото проучване е извършено онлайн на 22 и 23 юни сред 1018 пълнолетни граждани, предаде БТА. 

От второ социологическо проучване на ИФОП, реализирано по поръчка на "Журнал дю диманш", става ясно, че само 36 процента от французите имат намерение да гласуват в неделя на втория тур на регионалните избори. Шейсет и четири процента не мислят да упражнят правото си на глас. На първия тур на изборите гласуваха само 33,3 процента.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
253 1

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.24 | 11:09

1
Ми трябва си, даже и у нас. Ето, на предните (пък и на следващите) избори аз нямам за кого да гласувам, по-добре да гласувам с празна бюлетина и в парламента да остане празно кресло, вместо моят глас да се изхвърля в полза на някакви подкупни кypви.

Добави коментар

Водещи новини