Норвегия върна на България нелегално изнесени от страната ни древни монети

  • 23 юни 2021 18:40

  • 707
  • 0
Норвегия върна на България нелегално изнесени от страната ни древни монети
© МВнР

Министърът на културата на Норвегия Абид Раджа предаде днес на българския посланик Вера Шатилова 51 древноримски и една древногръцка монета, изнесени нелегално от страната ни, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Сред върнатите на България артефакти особена стойност има монетата от Тасос, която е датирана от 525-463 г. пр. Хр. На официална церемония в Историческия музей на Осло посланик Шатилова е благодарила на министър Раджа и на норвежките институции, работили по предотвратяването на незаконния внос, за отличната работа, изключителния професионализъм и приноса им за връщането на културните ценности на българските граждани.

НИМ представя новите открития от предходния археологически сезон

Тя е подчертала, че това събитие е израз на доброто сътрудничество между двете страни, за които опазването на културното наследство е общ приоритет.

Министър Абид Раджа е изразил удовлетворението си от възможността ценните монети да бъдат върнати на България и е отбелязал ключовото значение на превантивните мерки като условие за предотвратяване на трафика на движимо културно наследство. Културни артефакти бяха предадени също и на посолствата на Италия, Латвия, Словакия, Германия, САЩ и Испания, информират от пресцентъра на МВнР.

 

 

Мая Йорданова
707 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини