Гледай на живо

ЦСКА - София измъкна ценна победа срещу ЦСКА 1948 в зрелищен мач с много обрати и голове - на живо след 2:4 на "Васил Левски"

Ватикана иска промени в италиански законопроект за борба с хомофобията

  • 22 юни 2021 20:01

  • 676
  • 0
Ватикана иска промени в италиански законопроект за борба с хомофобията
© gettyimages

Ватикана изрази протеста си пред италианските власти по отношение на законопроект за борба с хомофобията, съобщи БТА.

Според Ватикна законопроектът в сегашната си форма може да ограничи религиозната свобода на Римокатолическата църква в Италия.

София Прайд призовава БСП да подкрепи Истанбулската конвенция

Протестът, за който съобщи днес в."Кориере дела сера", е бил връчен на италианското посолство към Светия престол от ватиканския външен министър на 17 юни. Протестът се отнася за така наречения "Закон Дзан", наименуван така в чест на Алесандро Дзан, депутат хомосексуалист от левоцентристката Демократическа партия. Законопроектът бе одобрен от долната камара на италианския парламент и в момента се дебатира в комисия на Сената.

Ватикана смята, че в сегашната си редакция законопроектът нарушава Латеранските договори от 1929 г., които установяват Ватикана като суверенна държава и регулират отношенията между Светия престол и Италия. Ватикана се опасява, че законопроектът може да доведе до криминализирането на Римокатолическата църква в Италия заради отказа ѝ да благославя еднополови бракове и заради противопоставянето ѝ на осиновяването на деца от хомосексуални двойки и заради отказа ѝ да преподава теории, свързани със сексуалната принадлежност, в католическите училища, заяви източник от Ватикана.

Макар Римокатолическата църква редовно да порицава дискриминацията и насилието срещу хомосексуални, тя се обявява против всякакви теории за половете, които са в състояние да размият или премахнат различията между мъжете и жените. юОт законопроекта в сегашната му редакция не са доволни и някои членове на партиите "Напред Италия" и "Лига". Те настояват също за изменение на редица формулировки на този текст.

Мая Йорданова
676 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини