Испанският премиер Педро Санчес ще предложи на кабинета помилване на излежаващите присъди каталунски сепаратисти

  • 21 юни 2021 15:55

  • 385
  • 0
Испанският премиер Педро Санчес ще предложи на кабинета помилване на излежаващите присъди каталунски сепаратисти
© Getty (архив)

Испанският премиер Педро Санчес обяви днес в Барселона, че правителството ще одобри тази седмица помилване на деветимата каталунски сепаратисти, излежаващи присъди, предадоха световните агенции.

Санчес ще предложи утре на кабинета в Мадрид да помилва каталунските политици, осъдени за ролята им в организирането на незаконния референдум за независимост на региона през 2017 г. Чрез помилването Санчес цели да намали напрежението в североизточния испански регион и да даде тласък на преговорите между централното правителство и каталунските власти.

"Конфронтацията не решава никой проблем. За да бъде постигнато споразумение, някой трябва да направи първата стъпка. Испанското правителство ще направи сега тази първа стъпка", изтъкна Педро Санчес в реч в емблематичната сграда на барселонската опера по време на събитие, в което взеха участие около 300 представители на каталунското гражданско общество. На събитието не присъства нито един виден представител на движението за независимост на Каталуния, отбелязва Асошиейтед прес.

Премиерът на Испания е в Барселона, лидерът на Каталуния отказва да се срещне с него

"С това действие ние по същество ще освободим деветима души от затвора, но от символична гледна точка милиони хора ще бъдат спечелени за каузата на съвместното съществуване. Единението е проект за бъдещето на цяла Испания. Ще го направим в името на разбирателството", каза Санчес.

Речта на испанския премиер бе прекъсната от виковете на каталунски активист, който развяваше сепаратисткото знаме на Каталуния и който отправи призиви за пълна амнистия на сепаратистите.

Макар правителството да планира да помилва сепаратистите, помилването е просто начин за неприлагане на наказанието на хора, които вече са осъдени, докато амнистията е признание от страната на държавата, че престъпление не е било извършено, отбелязва Асошиейтед прес.

Най-известният от сепаратистите, които ще бъдат помилвани, е 52-годишният Ориол Жункерас, който беше заместник-регионален премиер на Каталуния по време на произвеждането на неразрешения от испанското правителство референдум за независимост през 2017 г. Други важни имена сред вкараните в затвора сепаратисти са Раул Ромева, бивш ръководител на каталунската дипломация, Жорди Турул, бивш говорител на регионалното правителство на Каталуния, и Карме Форкадел, председателка на каталунския парламент по време на събитията от 2017 г. Жункерас бе осъден на 13 години затвор, Ромева и Турул - на по 12 години затвор, а Форкадел, която е на 66 и е най-възрастната от вкараните в затвора сепаратисти, - на 11 години и шест месеца.

Според социологически проучвания около 60 процента от испанците са против освобождаването на деветимата политици и активисти, които бяха вкарани в затвора през 2019 г. заради ролята си в белязаните от хаос и насилие събития, които провокираха най-голямата политическа криза в Испания от десетилетия.

Испански опозиционни партии разкритикуваха намерението на правителството да помилва осъдените каталунски политици, предаде ТАСС.

"Правителството не само не успя да реши съществуващите проблеми, но и създаде нови", заяви лидерът на Народната партия Пабло Касадо.

"Решението "демонстрира слабостта на Педро Санчес", заяви Инес Аримадас, лидерката на центристката партия "Сиудаданос".

 

Последвайте канала на

385 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини