Европейската агенция по лекарствата: ЕС трябва да използва всички ваксини срещу коронавируса

  • 17 юни 2021 21:22

  • 723
  • 2
Европейската агенция по лекарствата: ЕС трябва да използва всички ваксини срещу коронавируса
© Getty Images/Guliver

Страните от Европейския съюз трябва да използват всички налични ваксинни опции за борба с епидемията, твърде рано е да се определи кой е най-добрият тип ваксина, заяви днес Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), цитирана от Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25133

Няколко страни решиха да ограничат използването на т.нар. векторни ваксини като тези на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" поради връзка с редки случаи на кръвни съсиреци и заложиха по-скоро на ваксини, основаващи се на технологията на информационната РНК, каквито са препаратите на "Пфайзер" и "Модерна".

"Продължаваме да сме в пандемия и е много важно в борбата с тази пандемия да използваме всички възможности, с които разполагаме", заяви Марко Кавалери, който отговаря за ваксинационната стратегия на лекарствения регулатор.

Страните от ЕС са тези, които ще решат как да ги използват в максимален интерес на общественото здраве, допълни на пресконференция той.

Във вторник лекарствената агенция опроверга твърдения, че Кавалери е намекнал да не се използва ваксината на "АстраЗенека", и заяви, че казаното от него в интервю е било изтълкувано погрешно и той смята, че ползите от ваксината са повече от рисковете. Кавалери днес отбеляза, че става въпрос за "недоразумение в множество аспекти".

Какво е важно да знаем за ваксините срещу COVID-19?

Той каза, че е много трудно да се определи кой тип ваксинна технология може да се окаже най-добрата в бъдеще и подчерта, че всички съществуващи препарати "са спасили вече живота на хиляди и милиони хора".

"Щастливци сме, че разполагаме с толкова опции", допълни той.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
723 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар

2021.06.17 | 22:52

1
Марко Кавалери с "Джонсън и Джонсън" ли се ваксинира?

2021.06.17 | 22:54

2
Да. Колкото Путин се ваксинира със " Спутник-V"

Добави коментар

Водещи новини