Естония заяви, че руски самолети отново са нарушили въздушното ѝ пространство

  • 16 юни 2021 18:18

  • 477
  • 1
Естония заяви, че руски самолети отново са нарушили въздушното ѝ пространство
© Wikipedia

Естония заяви, че два руски изтребителя са нарушили въздушното ѝ пространство. Страната-членка на НАТО твърди, че това се случва за четвърти път за тази година, съобщи БТА.

Два руски самолета Су-35 са навлезли вчера сутринта във въздушното пространство на балтийската страна близо до Хиюма - остров в Балтийско море, принадлежащ на Естония. Те са останали там по-малко от минута, завиха естонските военни.

Самолети на САЩ и Русия вдигнаха градусите на напрежението над Тихия океан

Транспондерите на руските самолети не са били включени, пилотите не са подали план за полета и не е имало двупосочна радио комуникация с естонската авиодиспеческа служба.

Шарже д'аферът на руското посолство е извикан в естонското министерство на външните работи и му е връчена нота за случая. Москва отрече да е имало нарушаване на въздушното пространство и заяви, че вчера самолетите са извършили рутинен полет над международни води в Балтийско море. "Полетът се е състоял при строго съответствие със зададения маршрут.

"По време на полета самолетите не са се отклонявали от маршрута си, което се потвърждава от авиоситуационните данни", заяви руското министерство на отбраната.

Естония е регистрирала редица въздушни нарушения от страна на руски граждански и военни самолети през последните години и е изразявала многократни протести пред Москва. Отношенията между Естония и Русия останаха хладни след разпадането на Съветския съюз. Двете страни все още не са ратифицирали договор за границата, близо 30 години след като Естония, бивша съветска република, си възвърна независимостта, отбелязва Асошиейтед прес.

Мая Йорданова
477 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.06.16 | 18:33

1
САЩ да подарят няколко Stingur на Естония и проблема е решен :)

Добави коментар

Водещи новини