Германия изтегля цял взвод свои войници от Литва заради разследване

  • 16 юни 2021 17:10

  • 963
  • 0
Германия изтегля цял взвод свои войници от Литва заради разследване
© Getty Images/Guliver

Германската армия изтегля цел взвод механизирана пехота от силите на НАТО в Литва и войниците ще се върнат в Германия утре след подозрения за сериозни злоупотреби, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Основният заподозрян по случая войник може да бъде уволнен по бързата процедура, според военното законодателство, съобщи днес германското министерство на отбраната. Военното контраразузнаване също е привлечено към участие в разследването.

Подозренията се породиха в хода на разследване на някои нередности, като установени липси на боеприпаси на стойност стотици евро. Разследващите вече разкриха първоначалните си подозрения за извършени криминални деяния, вариращи от сексуално посегателство до обиди на расова основа, оказване на принуда и прояви на екстремизъм.

Германските спецчасти няма да бъдат разформировани

Войниците са пеели например десноекстремистки и антисемитски песни на парти в хотел в края на април, съобщи сп. "Шпигел", което първо сигнализира за случая. Видеодокументиран е също един случай на сексуално посегателство.

Германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер обещава да потърси отговорност от всеки от военнослужещите от взвода, който укрива информация от разследващите.

 

Novini.bg
963 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини