Германският министър на правосъдието призова за преразглеждане на изискването за задължително носене на маски

  • 13 юни 2021 13:57

  • 735
  • 3
Германският министър на правосъдието призова за преразглеждане на изискването за задължително носене на маски
© Getty (архив)

Тъй като броят на заразените с коронавирус в Германия продължава да спада, вече е време политическите лидери да започнат да обмислят дали носенето на маски да остане задължително, заяви днес министърът  на правосъдието Кристине Ламбрехт в интервю за неделното издание на в. "Билд".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Регионалните лидери ще трябва да разяснят дали и къде изискването за маски продължава да е адекватно, ако делът на заразените на 100 000 души е малък и продължава да се свива, каза Ламбрехт, цитирана от ДПА. Това важи в голяма степен за училищата, тъй като учениците са особено засегнати от задължителното носене на маски, отбеляза тя.

По днешни данни на Института за заразни болести "Роберт Кох" броят на заразените на 100 000 души за изтеклия седемдневен период е 17,3, докато миналата седмица беше 24,7.

Заместник-председателят на Бундестага (долната камара на парламента) Волфганг Кубики отиде по-далеч и призова за пълно отпадане на маските, имайки предвид новите данни. "При дял на заразените категорично под 35 държавата не може да налага повсеместно ограничение на основни права на всички свои граждани", заяви той.

Кубики подчерта, че срещу регионалните правителства скоро може да бъдат предприети правни действия, ако не осъвременят своевременно регулациите си срещу ковид съгласно данните. Политиките трябва отново да разчитат на проявяваната от гражданите отговорност, вместо постоянно да се налагат строги правила, които определят как гражданите да действат, допълни той.

Ричард Алибегов: Маските трябва да отпаднат през летните месеци

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
735 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
поредната

2021.06.13 | 18:20

3
куха тетка - света се самозатрива .....

2021.06.13 | 16:24

2
В Америка, на всяко магазинче има табела, искаме маски или не искаме, и всеки си решава. Частен магазин, собственика преценява, клиента също, и избира къде и как да си харчи парите. В комунистическа Европа, здравен министър ти нарежда колко хора да поканиш в къщи на гости?!?
Майтапчи Йово

2021.06.13 | 14:07

1
Парите, които се излапкаха по време на коронапЛандемията се усладиха на доста индивиди и няма да е никак лесно, те да бъдат отново научени на... нормалност:)))!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини