Италия създава агенция за киберсигурност, за да се справи с руската заплаха

11 юни 2021 16:40

Италия създава агенция за киберсигурност, за да се справи с руската заплаха
© Getty (архив)
171 4

Италия ще създаде правителствена агенция за киберсигурност, за да се бори с хакерските атаки и за да може да се справи с руската заплаха, предаде АФП.

Решението за създаването на тази агенция, която ще бъде на пряко подчинение на премиера и първоначално ще разполага с 300 служители, бе взето вчера вечерта от италианското правителство.

Необходимостта от засилване на киберсигурността на европейско и национално ниво, особено в контекста на руската заплаха, бе подчертана от италианския премиер Марио Драги ( на снимката) на срещата на европейските лидери на 25 май в Брюксел.

"Трябва да станем по-силни, особено в сферата на киберсигурността, всички ние, на национално и на европейско ниво, защото степента на руските намеси под формата на шпионаж и манипулация на интернет пространството става наистина тревожна", каза тогава Драги.

Арестуваха руски шпиони в Рим

Създаването на Националната агенция за киберсигурност, бе решено в деня, в който Марио Драги проведе телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди срещата на върха на НАТО, която ще се състои в понеделник в Брюксел.

По време на разговора си Драги и Столтенберг обсъдиха сътрудничеството между НАТО и ЕС.

Основните задачи на агенцията ще са да защитава националните интереси и устойчивостта на службите и на основните държавни функции от заплахите в киберпространството, да укрепва сигурността на информационните и комуникационните системи" и "да разработва индустриални, технологични и научни компетенции.

Решението за създаване на новата служба бе взето в контекста на предприетата от премиера Драги реформа на италианските разузнавателни служби.

171 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Kimqfqta

2021.06.12 | 20:07

4
М­­­л­­а­­­д­­­а­ ­­­м­­­о­­к­­­р­­а­­ ­у­ч­­е­н­­и­ч­к­­­а­ ­­­ч­­­у­к­а­ ­­­ ­W­­­ ­­W­ ­W­­­ ­­­.­­ ­­B­­­ ­­­G­­ ­1­­ ­7­­­ ­.­ ­­­C­ ­­L­ ­­U­ ­B
Jacquelinepptua

2021.06.11 | 21:03

3
М­­л­­а­­­д­­­а­­­ ­­м­­­о­к­­­р­­­а­­ ­­у­­­ч­­­е­н­­и­ч­­­к­­а­­­ ­ч­­­у­­­к­­а­­ ­­ ­­W­­­ ­­W­ ­­W­­­ ­­.­­ ­­­B­­ ­G­­ ­1­ ­­­7­ ­­­.­­ ­­C­ ­­­L­­­ ­­U­­ ­B
няма

2021.06.11 | 18:09

2
няма ли да създадат срещу американското подслушване???
Wendytuyua

2021.06.11 | 17:44

1
М­­­л­­­а­­­д­­а­ ­­м­­­о­­­к­­­р­а­­ ­у­ч­е­­­н­и­ч­к­­а­­­ ­­­ч­у­к­а­­­ ­­­ ­­­W­­ ­­W­­ ­­­W­­­ ­­­.­ ­B­­­ ­G­ ­­1­ ­­­7­­­ ­­.­­ ­C­­ ­­L­ ­­U­ ­B

Добави коментар

Водещи новини