Швейцарците ще гласуват на референдуми във връзка с опазването на околната среда и борбата с тероризма

10 юни 2021 14:10

Швейцарците ще гласуват на референдуми във връзка с опазването на околната среда и борбата с тероризма
© Getty Images/Guliver (архив)
135 2

Швейцарците ще гласуват в неделя по няколко наболели въпроса, сред които са забраната на синтетичните пестициди и засилването на борбата с тероризма, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Според социологическите проучвания се очаква гласоподавателите да одобрят законопроекта за COVID-19, който дава на правителството допълнителни правомощия за борба с пандемията и за смекчаване на въздействието ѝ върху обществото и икономиката.

Двете граждански инициативи срещу пестицидите са на преден план в тези референдуми, след като кампанията преди произвеждането на допитванията бе белязана от разгорещени дебати между селските стопани. Особено предвид факта, че в Швейцария е базирана една от най-големите компании за фитосанитарни продукти - базелската компания "Синджента", която през 2017 г. бе купена от китайския гигант "ХимЧайна".

Един от текстовете, озаглавен "За свободна от синтетични пестициди Швейцария", съдържа предложение до десет години тези продукти да бъдат забранени. Текстът предвижда също така и забрана за вноса на хранителни продукти от чужбина, които са били произведени с помощта на синтетични пестициди или съдържат такива.

Друга инициатива, "За чиста питейна вода и здравословно хранене", съдържа изискване правилата за опазване на околната среда, които са условие за получаването на държавни субсидии от селските стопани, да станат още по-строги.

Текстът предвижда субсидии да се дават само на стопанствата, които не използват пестициди, в които има действаща забрана за превантивната или редовна употреба на антибиотици, и които са в състояние да изхранват животните си с фураж, който сами произвеждат.

Еколозите и привържениците на левицата подкрепиха двете инициативи, а правителството решително им се противопостави, като изтъкна, че те ще навредят на хранителния суверенитет на страната.

Социологическите проучвания прогнозират отхвърляне на двата текста, като се очаква гласоподавателите да гласуват по различен начин в градовете и в селата.

След искане на САЩ, Швейцария арестува руснак заради финансови машинации

Тероризъм и човешки права

Опазването на околната среда е централна идея и в предложението за промяна на закона за въглеродния диоксид, по което също ще се произнесат швейцарците в неделя.

Този законопроект съдържа различни мерки за намаляването на емисиите на парникови газове до 2030 г. Той предвижда финансови стимули за действията, които се отразяват добре на околната среда, като например създаването на станции за зареждане на електрически автомобили и популяризирането на превозни средства, които консумират по-малко бензин или дизел.

Законопроектът предвижда също така увеличаване на данъка върху мазута и природния газ, а също така и въвеждането на нов данък върху самолетните билети при всяко излитане от Швейцария.

Според противниците на текста тези мерки струват скъпо и ще засегнат най-вече хората с ниски и средни доходи и тези, които обичат да пътуват.

Според социологическите проучвания резултатът от гласуването по този въпрос все още не е ясен.

Очаква се обаче убедително мнозинство от гласоподавателите да подкрепят в неделя законопроекта за полицейски мерки за борба с тероризма въпреки възраженията на неговите противници, сред които са ООН и "Амнести интернешънъл".

Този законопроект предвижда на полицията да бъде дадена възможност по-лесно да предприема превантивни действия срещу "потенциални терористи", по-добре да ги следи, да ограничава правото им на придвижване и да ги задължава да участват в разпити. В обсега на новите правила ще попаднат деца, навършили 12 години. Когато навършат 15 години, заподозрените ще могат да бъдат поставяни с разрешение на съда под домашен арест за девет месеца.

Представителите на левицата, които са против законопроекта, смятат, че той не зачита основните права и правата на човека и излага на опасност традициите на Швейцария в сферата на човешките права.

Правителството гарантира, че основните права ще бъдат гарантирани и изтъква, че действащите понастоящем програми за борба с радикализацията са недостатъчни, имайки предвид заплахата, която представляват някои хора.

Въпреки че в Швейцария не се стигна до джихадистки атентати, каквито имаше в други европейски страни, степента на опасност остава "повишена", смятат властите и се аргументират с данните за две атаки с хладно оръжие миналата година в Морж и Лугано, които вероятно са били извършени по "терористични подбуди".
 

Novini.bg
135 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Pamelathvfa

2021.06.11 | 00:43

2
М­­­л­­а­­д­а­ ­м­­о­к­р­а­ ­­­у­­ч­е­н­­­и­ч­­к­а­­ ­­­ч­­­у­к­­­а­­ ­­­ ­­W­ ­­­W­­­ ­W­ ­.­­ ­­­B­ ­­­G­­­ ­1­­­ ­7­­ ­­­.­­ ­­­C­­­ ­­L­­ ­U­­ ­­­B
Chelseanmlua

2021.06.10 | 23:54

1
М­­л­­­а­­­д­­а­ ­­м­о­­к­­р­а­ ­у­­­ч­­­е­­­н­­­и­­­ч­­­к­­­а­­ ­­­ч­у­­к­­а­ ­­ ­W­ ­­­W­­­ ­­­W­­­ ­­­.­­­ ­­­B­ ­­G­ ­­­1­­­ ­7­ ­.­­ ­C­­ ­­L­­­ ­­U­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини