Заради COVID-19. Незаконната търговия с наркотици се е преместила онлайн

  • 09 юни 2021 16:10

  • 269
  • 3
Заради COVID-19. Незаконната търговия с наркотици се е преместила онлайн
© Getty images (архив)

Незаконното производство на наркотици в Европа се е увеличило миналата година по време на пандемията от коронавируса, след като карантинните мерки са накарали продажбите да се преместят от улиците към кодирани платформи в интернет, показа оповестен днес доклад, цитиран от АП.

Според годишния Европейски доклад за наркотиците престъпните групи са се приспособили към ограниченията за пътуване и затварянето на граници, като по-малко са разчитали на хора, служещи като куриери, а вместо това са се ориентирали към контейнери за пренос на стоки и търговски снабдителски вериги, за да извършват контрабандата на незаконните вещества.

Докладът се изготвя всяка година от Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркотичната зависимост, който събира данни от всички държави членки на Европейския съюз плюс Турция и Норвегия.

Авторите на документа заявиха, че макар строгият локдаун в повечето страни да е нарушил уличната търговия с наркотици, пазарът се е преместил към платформи за кодирани комуникации и социални медии и към услуги за доставки по домовете.

"Това насочва вниманието към въпроса дали една дългосрочна последица от пандемията би могла да бъде по-нататъшната цифровизация на пазарите за наркотици", се казва в доклада, според който през 2020 г. са открити 46 нови вида наркотици.

Наркотици за близо 100 милиона евро бяха иззети при операция на Интерпол в Африка и Близкия изток

Европейският комисар за вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че откритите в изследваните страни вещества, притежаващи висока чистота и силно действие, будят особена тревога. Тя предупреди, че незаконната употреба на наркотични вещества като цяло поражда рискове за ЕС по отношение на околната среда, здравеопазването и сигурността.

Последвайте канала на

269 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Lisaemhka

2021.06.10 | 06:04

3
М­­л­а­­д­­а­­­ ­­м­­­о­­к­р­­­а­­­ ­­­у­­ч­­­е­­н­­­и­­ч­к­а­­ ­ч­­­у­к­­а­ ­ ­W­­­ ­­­W­­­ ­­­W­­ ­­.­­ ­B­­­ ­G­ ­­1­­ ­7­­ ­­­.­ ­­C­­­ ­­­L­­­ ­­U­ ­­­B
Daniellepggba

2021.06.10 | 03:52

2
М­­­л­а­­­д­­­а­ ­­­м­о­к­р­а­ ­у­­­ч­­­е­­н­и­­­ч­­­к­а­­­ ­ч­­­у­­к­­­а­ ­­ ­­W­­ ­­W­­­ ­­W­ ­.­ ­­B­ ­­­G­ ­­­1­­ ­7­­ ­.­­­ ­­C­ ­L­­ ­U­­­ ­­B
Hildagztia

2021.06.09 | 19:13

1
М­л­а­­д­а­­­ ­м­­о­­к­­р­­а­­ ­­­у­ч­­е­­н­и­ч­­­к­а­­ ­ч­­у­к­­а­­­ ­­­ ­­­W­­­ ­­­W­­ ­­W­­­ ­.­­­ ­B­ ­­G­­­ ­­1­­ ­­­7­­­ ­­­.­ ­­­C­­­ ­­­L­­­ ­­U­­­ ­­­B

Добави коментар

Водещи новини