Германия депортира група от 42 афганистанци с отхвърлени молби за убежище

  • 09 юни 2021 13:46

  • 433
  • 2
Германия депортира група от 42 афганистанци с отхвърлени молби за убежище
© Getty Images

Група от 42 афганистанци с отхвърлени молби за убежище в Германия, пристигна рано тази сутрин в Кабул, съобщи служител на летището, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1545

Чартърният полет се приземи в 7.48 ч. афганистанската столица. Това е 39-тия полет с депортирани от Германия за Афганистан от декември 2016 г. Берлин е върнал досега общо 1077 търсещи убежище афганистанци. Полетите с депортирани обикновени са месечни, но през май нямаше нито един.

Германското вътрешно министерство каза, че майският полет е бил отложен, защото афганистанските власти са искали да засилят мерките за сигурност около 1 май - датата, когато САЩ и други натовски държави започнаха официално да изтеглят войските си от Афганистан.

Депортирането е обект на спорове, като негови критици казват, че опустошената от война държава е прекалено опасно място за завръщащите се. Почти всекидневните атаки на талибаните взимат жертви сред цивилното население. Джихадистите от групировката "Ислямска държава" също са активни в страната, информира БТА.

Германия отчита значително увеличение на подалите първа молба за убежище през май

Въпреки продължаващите с прекъсвания мирни преговори, конфликтът между талибаните и афганистанското правителство не спира, а сигурността се влошава. Изтеглянето на западната коалиция оставя Афганистан в състояние на несигурност. От началото на май най-малко 11 района са били завладени от талибански бунтовници. Войниците се предават или се оттеглят, изоставяйки екипировка и боеприпаси.

В Афганистан редовно има сблъсъци и целенасочени убийства на цялата територия на страната. Сега атаките в столицата Кабул се извършват почти всекидневно. Пандемията от коронавирус допълнително влоши условията за живот в Афганистан. Напоследък страната регистрира значително увеличение на нови зарази и рекорден брой починали.

Последвайте канала на

Novini.bg
433 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Bethwwesa

2021.06.10 | 07:42

2
М­­­л­­а­д­­а­ ­м­­о­­­к­­­р­­а­ ­­­у­­ч­е­­­н­­и­ч­­­к­а­­­ ­ч­­у­­к­­­а­ ­­ ­W­­­ ­­W­­­ ­W­­­ ­­­.­ ­B­­ ­G­ ­­1­ ­7­ ­­­.­ ­C­­­ ­L­­­ ­­­U­ ­­­B
Ashleyxhaea

2021.06.10 | 01:09

1
М­л­­а­­д­а­­­ ­­м­о­к­­­р­­а­­­ ­­­у­­­ч­­е­­н­и­­­ч­­к­­­а­ ­­ч­­у­­­к­­а­­­ ­­­ ­W­­ ­­W­ ­­­W­­­ ­­.­ ­B­­­ ­­G­­­ ­1­­­ ­­7­­ ­­­.­­­ ­C­­­ ­L­­­ ­­­U­ ­­B

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини