ЕС: Над 470 души са задържани по политически причини в Беларус

  • 08 юни 2021 14:32

  • 286
  • 5
ЕС: Над 470 души са задържани по политически причини в Беларус
© Getty images

Службата за външна политика на ЕС смята, че в Беларус са задържани над 470 души по политически обвинения. Съобщението беше публикувано в „Туитър“ във вторник от Европейската служба за външна дейност, която се ръководи от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, предава ТАСС.

„Повече от 470 души, както знаем, са в затворите в Беларус, само защото са поискали свободни и честни избори. ЕС изразява солидарност с политическите затворници и гражданите на Беларус. Не може да има безнаказаност за нарушения на правата на човека, всички нарушители трябва да бъдат изправен пред правосъдието“, се казва в съобщението.

Литва: Може би Беларус стои зад увеличения приток на мигранти през последните седмици

Към този туит е приложен двуминутен видеоклип, който разказва в снимки историята на принудителното приземяване на самолет на Ryanair в Минск, последвано от ареста на един от основателите на Телеграм-канала NEXTA Роман Протасевич, признат за екстремист в Беларус. Видеото завършва с думите, че този случай „не е изолиран“ и обещание за нови санкции на ЕС срещу Беларус. В момента ЕС подготвя нов черен списък от юридически и физически лица, както и пакет от икономически санкции срещу Минск.

Ситуацията около полетите до и през Беларус се влоши на фона на принудителното приземяване на самолет на Ryanair в Минск на 23 май. Самолетът по маршрута Атина - Вилнюс кацна на летището в Минск след съобщение за взривно устройство на борда. Информацията за добива не беше потвърдена. По-късно стана известно, че на борда на самолета са основателят на Телеграм-канала NEXTA, който е признат за екстремист в Беларус, Роман Протасевич, издирван от властите, и София Сапега, руска гражданка, която летя с него. Те бяха задържани от служители на белоруските правоприлагащи органи. Вечерта на същия ден самолетът излетя от Минск и скоро кацна във Вилнюс.

На Запад действията на беларуските власти бяха посрещнати с ожесточена критика и санкции. Страните от ЕС забраниха полетите на самолетите на своите авиокомпании през Беларус и забраниха на беларуските превозвачи да навлизат във въздушното пространство на Съюза, припомня "Фокус".

Последвайте канала на

Novini.bg
286 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Maryzysda

2021.06.09 | 10:38

5
М­л­­а­­­д­­а­­­ ­­м­­о­­к­р­­а­ ­у­­­ч­­е­­­н­­и­­­ч­­­к­­а­ ­ч­­­у­­к­­а­ ­­­ ­­W­­­ ­­­W­­ ­­W­­ ­.­­ ­­­B­ ­­­G­­ ­­1­ ­7­­ ­­.­­ ­C­­­ ­L­­­ ­­­U­­ ­B
Normamqwfa

2021.06.09 | 08:35

4
М­л­а­д­­­а­­ ­­­м­о­к­­р­а­­­ ­у­­ч­е­н­­­и­­ч­к­а­ ­­ч­­­у­к­­а­­­ ­ ­­­W­­ ­­W­ ­W­­­ ­­­.­­­ ­B­­­ ­G­­­ ­1­­ ­7­­­ ­­.­ ­­­C­­ ­­L­­ ­U­­­ ­­­B
в

2021.06.08 | 17:22

3
в турция десетки хиляди са хвърлени в затворите ама европата се прави на ощипана мома и само в беларус и русия вижда нередности и санции вдига.
педалския съюз

2021.06.08 | 15:26

2
педалския съюз иска да монтира една тиква в беларус като в бг и да ги точи. ще им сложи глюкоза под формата на еврофондове и ще им източва кръвчицата.

2021.06.08 | 15:09

1
Да дойдат тука,тиквеницата направо ще ги умори.Ние имаме над два милиона евакуирали се.

Добави коментар

Водещи новини