Германия имунизира младежи между 12 и 18 години

07 юни 2021 14:45

Германия имунизира младежи между 12 и 18 години
©
241 0

От днес в Германия започва имунизацията на деца и младежи на възраст между 12 и 18 години. Европейската агенция за лекарствата ЕМА одобри ваксината на "Пфайзер-Бионтек" за тях, като според досегашните изследвания ефективността й е същата като при възрастните, съобщава БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24422

В САЩ ваксинират от седмици деца и младежи в Израел ваксинацията им започва от днес, както и в Германия, а от 15 юни ваксината ще се предлага и на деца и младежи във Франция. Въпреки това споровете в Германия дали е необходимо тази възрастова група да се ваксинира продължават.

Германската Комисия по ваксинациите засега се въздържа от препоръка, тъй като според нея данните все още не са достатъчни. Според лекари вероятността деца да умрат или да се разболеят тежко от Covid-19 е минимална, затова не бива да се избързва с имунизирането. Според някои експерти постигането на групов имунитет не зависи от ваксинирането на децата, а от предоставянето на ваксини на страни, в които те все още липсват, а процентът на смъртни случаи е изключително висок.

От друга страна обаче все още не са изследвани дългосрочните последствия от заболяването в тази възрастова група, а те може да са също толкова тежки, както при възрастните.

Днес в Германия отпада приоритизирането на пациенти и вече всеки, който желае, има право да получи ваксина. Това предизвика недоволството на лекарските съюзи, тъй като все още ваксините в Германия са по-малко от желаещите.

Личните лекари ще продължат да ваксинират първо най-възрастните и болните с и пациенти.

Препоръчва се ваксиниране и на деца с тежки заболявания като левкемия или болести на имунната система. Препоръката е да не се поставят условия пред децата и младежите да имат ваксина, за да участват в спортни или училищни мероприятия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24422

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
241 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини