Заев призова София и Брюксел да продължат по-интензивно интеграционния процес

  • 02 юни 2021 10:17

  • 288
  • 5
Заев призова София и Брюксел да продължат по-интензивно интеграционния процес
© Getty Images/Guliver (архив)

Когато европейската интеграция е в стагнация, се появяват нон пейпъри за нови граници и проекти за "Илириди", предупреди премиерът на Република Северна Македония Зоран ЗаевЗоран ЗаевЗоран Заев е политик от Република Северна Македония, министър-председател на и призова София и Брюксел да продължат по-интензивно интеграционния процес, съобщава македонският "Слободен печат".

"Това е изпълнение на задължението към Западните Балкани, а към Северна Македония този дълг е десет пъти по-голям. Северна Македония е пример за страна, която с концепцията си "Едно общество за всички" обедини всички различни етнически общности", каза Заев за ТВ Клан, цитиран от "Слободен печат".

Зоран Заев: Цялото ни внимание е насочено към България

Идеята за "Илирида", тоест за федерализиране на Македония, която бе лансирана отново този уикенд в Тетово, не предизвиква интерес сред албанците, пише македонската редакция на Радио Свободна Европа (РСЕ). В Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ казват, че се обявяват за Охридския рамков договор, а от Алианса за албанците не коментират темата.

"Обявяваме се за развитие на правата на албанците в рамките на институциите на системата", заяви координаторът на парламентарната група на ДСИ Арбер Адеми. От опозиционния Алианс за албанците казват, че нямат коментар на такива идеи, защото си имат своя програма и проекти, които трябва да реализират.

Политическият анализатор Джелял Незири посочва пред РСЕ, че такива идеи се появяват при някои от по-малките партии на албанците, но досега не са срещали голяма подкрепа от албанците. Според него идеята се появява отново сега в контекста на предстоящите през есента местни избори и на възможността едновременно с тях да има и предсрочни парламентарни избори, предава БТА.

Заев се тревожи за прекрояването на границите на Балканите

"Духовете от миналото на Балканите отново вампирясват. В Македония, в Косово и Албания отново се говори за формиране на голяма държава, в която да влязат всички албанци в региона", пише вестник "Република". "Изненадващо е мълчанието на властта, която като че ли се страхува от всички тези съобщения за федерализация на страната. Вчера "срамежливо" премиерът Зоран ЗаевЗоран ЗаевЗоран Заев е политик от Република Северна Македония, министър-председател на каза, че това е сигнал за ЕС да ускори интеграцията на Балканите", пише вестникът под заглавие "Заев иска ЕС да го спаси от Велика Албания".

"Нова Македония" отбелязва по темата, че албанското малцинство в Република Северна Македония има широки привилегии и установени права, но с това амбициите на определени албански политически лидери и групи нереално се увеличават все повече /с подкрепа на определени центрове отвън/ и вече директно засягат характера на държавата, нейната унитарност, политическата система, утвърдена с конституцията и законите.

Радина Лазарова
288 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Chrissyidoxa

2021.06.03 | 02:25

5
М­­­л­­­а­­д­­а­ ­­­м­о­­к­­­р­а­­­ ­­­у­­­ч­е­н­­­и­ч­­к­а­­­ ­­­ч­­у­­к­­­а­­ ­­­ ­­­W­­ ­­­W­­­ ­­­W­ ­­.­­ ­B­­­ ­­­G­­­ ­­1­ ­­­7­­ ­­­.­ ­­C­ ­­L­ ­U­­ ­­B
Bettyfhhea

2021.06.02 | 19:58

4
М­л­­а­­­д­­а­­ ­­м­­о­к­р­­а­ ­­у­ч­­­е­­­н­и­­ч­к­а­­­ ­­­ч­­у­к­­а­­ ­­ ­­W­ ­­­W­ ­­W­­­ ­.­­­ ­­B­­ ­­­G­­­ ­­1­ ­­7­­­ ­­­.­ ­­­C­­­ ­­­L­­­ ­U­­­ ­­­B
Българин

2021.06.02 | 11:35

3
Споко, не се коркай, няма закъде да бързаме.
тия

2021.06.02 | 11:09

2
тия откак взеха да ни плюят от сутрин до вечер, великия интегратор на западните балкани бокто тиквата спря да се хвали, че щял да ги интегрира. а по време на невероятното му европредседателство не му излизаше от устата комсомолската му поръчка от вашингтон и брюксел.
ну заец погоди

2021.06.02 | 10:49

1
нали си в нато бе чукондур. трайкай си там. стига ни надува главите.

Добави коментар

Водещи новини