САЩ се отказаха да наложат санкции на газопровода "Северен поток 2"

  • 20 май 2021 07:22

  • 1062
  • 4
САЩ се отказаха да наложат санкции на газопровода "Северен поток 2"
© Getty Images/Guliver (архив)

Съединените щати се отказаха да налагат санкции на основната компания, участваща в изграждането на газопровода "Северен поток 2" между Германия и Русия, предаде Франс прес.

В писмо, адресирано до Конгреса, шефът на американската дипломация Антъни Блинкън заяви, че е решил да санкционира няколко руски фирми, участващи в проекта, но ще направи изключение за компанията "Норд стрийм 2" и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг, който е германски гражданин.

Сенатска комисия постигна напредък по законопроект за помощ за Украйна и за Северен поток 2

Вашингтон продължава да смята, че газопроводът представлява "риск за европейската енергийна сигурност", но държавният секретар подчерта в документа, че изключението се прави "в интерес на националната сигурност на САЩ".

Налагането на санкции "щеше да засегне отношенията на САЩ с Германия, Европейския съюз и други европейски съюзници и партньори", обясни Блинкън на Конгреса, който гласува през 2019 г. закон, задължаващ изпълнителната власт да наложи санкции на участниците в проекта "Северен поток 2"

Германия настоява, че проектът е необходим и "възприема американските санкции като намеса във вътрешните й работи", отбеляза Блинкън.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1062 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Emmaiflka

2021.05.20 | 15:05

4
М­л­­а­­­д­­а­­­ ­м­­­о­­к­­­р­а­ ­­­у­ч­­­е­­н­­­и­ч­­­к­а­ ­­ч­­­у­к­­а­­­ ­ ­W­­­ ­­­W­­ ­­W­­ ­­­.­­ ­­B­ ­­G­­ ­­­1­­­ ­7­­­ ­.­­­ ­­C­­­ ­­L­­­ ­U­­­ ­B
Ashleydthea

2021.05.20 | 13:59

3
М­­л­а­­­д­а­­­ ­­­м­­о­­к­р­а­­­ ­­у­­ч­­­е­­н­­­и­ч­­­к­­а­ ­­­ч­­­у­­к­­а­­­ ­­ ­­W­­ ­­W­ ­­W­­­ ­.­ ­­B­­ ­­­G­­ ­1­­ ­­7­ ­­­.­­­ ­­C­­­ ­­­L­­­ ­U­­­ ­­B

2021.05.20 | 08:59

2
Хехехе, Адолфина спечели голема точка за Путин.
Анархиста

2021.05.20 | 08:34

1
Браво на Германия. Европа трябва да приобщи Русия към едно общо икономическо пространство.Това ще тушира всички военно икономически проблеми и е ще откъсне Русия от залитането и към опасни действия

Добави коментар

Водещи новини