Все още няма споразумение за европейския здравен сертификат

  • 19 май 2021 07:01

  • 977
  • 5
Все още няма споразумение за европейския здравен сертификат
© Getty Images/Guliver

Лидерите на ЕС не успяха да постигнат окончателно споразумение по схема за европейски здравен сертификат, който според страните туристически дестинации е жизненоважен за предстоящия пиков туристически сезон, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Преговарящите от Европейския парламент, Европейската комисия и правителствата на страните членки ще възобновят дискусиите утре, четвъртък, съобщи португалското председателство.

Дигиталният сертификат би могъл да отвори повече европейски страни за пътувания в рамките на общността още в края на юни, въпреки че пандемията продължава, а притесненията от нови варианти на коронавируса остават силни.

Сертификатът би трябвало да сочи дали даден човек е с отрицателен тест за Ковид-19, дали неотдавна се е възстановил от заболяването или е ваксиниран.

Това може да се окаже основа за отмяна на изискванията за карантина, които в момента са в сила за пътуванията между много страни в ЕС. Всяка от 27-те членки обаче трябва да реши какви преимущества ще носи сертификатът на нейна територия.

Преговорите за европейски здравен сертификат стават все по-интензивни с приближаването на лятото

Европейската комисия представи предложението си за "дигитален зелен сертификат" през май, поставяйки началото на преговорите.

Гърция вече смекчи условията за влизане на чужденци, които са били ваксинирани, а Испания допуска туристи от ЕС с отрицателен тест.

Една шеста от пълнолетните жители на ЕС вече са напълно ваксинирани, според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Целта на ЕК е до септември да бъдат ваксинирани 70 процента, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
977 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Kimphqra

2021.05.20 | 01:00

5
М­­л­а­­­д­­­а­­­ ­­м­о­к­­­р­­а­­­ ­­­у­­ч­­­е­­н­и­ч­­к­­а­­­ ­ч­­­у­­к­­­а­­­ ­ ­­­W­­ ­W­­ ­­­W­ ­.­­ ­­B­ ­­­G­­­ ­­­1­­­ ­­­7­­ ­­.­­ ­C­­ ­L­­ ­U­­ ­B

2021.05.19 | 16:05

4
Тези, което са наложили ограниченията, обясняват как сертификата ще ги отмени. Махайте ограниченията и си заврете сертификата в джамбазурата, че ще ви тумбят.

2021.05.19 | 07:15

1
Нека дискриминацията да започне сега. Къде са сега всички коромпирани организации за правата на човека? Мълчат като ... Ако ставаше въпрос за ограничаване на правата на ге.йове ма.нгали щяха да си счупят краката да тичат да ги защитават

2021.05.19 | 07:53

3
Браво! Много точно казано!

2021.05.19 | 07:16

2
Право в десетката!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини