За колко години напред трябва да мисли ЕС в битката с Covid-19

15 май 2021 11:49

За колко години напред трябва да мисли ЕС в битката с Covid-19
© getty images
950 8

Точно преди седмица Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, председателят на Европейската комисия, оповести, че комисията е утвърдила контракт с „Пфайзер“ и „Бионтех“ за нови 900 милиона дози от ваксината им срещу Covid-19  с възможност за закупуване на още толкова за европейските граждани. В Берлин не смятат това за достатъчно.

Всичко по темата:

В писмо от началото на този месец, цитирано от агенция Ройтерс, германският здравен министър Йенс Шпан призова Европейската комисия да се договори с поне четири компании за нови количества ваксини през следващите две години, като и четирите компании трябва „да са способни на навремени доставки“ и поне две от тях да предлагат технологии, различни от иРНК технологиите.  

Проверява се дали индийският вариант може да избягва имунитета срещу COVID-19

Защо Шпан толкова държи да има повече производители-доставчици на ваксини?

„Цената на ваксините е проблем. Когато се появят повече ваксини, може да се очаква конкуренцията да свали цените. Конкуренцията е едното предимство. Другото е, че различните ваксини имат различни характеристики. Някои може да са по-ефикасни в предотвратяването на хоспитализации, други - да са по-подходящи за определени възрастови групи, трети може да блокират по-сигурно трансмисията или новите варианти на вируса. В зависимост от ситуацията един вид ваксина може да е за предпочитане пред друга“, пояснява Маартен Постма, професор по фармакоикономика в Гронингенския университет, в интервю за предаването „Събота 150“.

„Новите ваксини могат да са от голяма полза и е добре да се следи как действат руските и китайските ваксини, които са използвани в много части на света, но не и в много от европейските страни“, допълва Постма.

Засега в Европейския съюз китайски и руски ваксини се прилагат само в Унгария. Словакия обяви, че ще започне да прилага "Спутник V" от идния месец.

В Европа разчитат на новите ваксини. Сред най-напредналите в клиничните изпитания са ваксините от първо поколение на „CureVac“ и „Новавакс“. Но тази седмица „Новавакс“ обяви, че отлага поне до септември заявлението си за разрешение на своя продукт в Европа и САЩ.

„Европейският съюз се надява, че ваксината на „CureVac“ ще бъде готова скоро. „Новавакс“ също може да бъде одобрена тази година. Но имайте предвид, че снабдителните вериги вече са пренапрегнати дори само с одобрените досега ваксини. Така че, да разчиташ на бъдещите ваксини е малко рисковано“, предупреждава Наташа Лодър, редактор на списание „Economist“ по здравна политика. Според нея нова вълна на пандемията може да принуди европейците да разчитат повече на „АстраЗенека“ и „Джонсън и Джонсън“, въпреки че много страни ограничиха прилагането им, а Дания направо го спря след съобщенията за много редки случаи на тромбоза.

„Ако се озовеш в ситуация с все повече и повече заразени около теб, рискът и ти да се заразиш нараства. Това е риск да умреш или да се разболееш сериозно и продължително. Ако се стигне до нова вълна на пандемията, в Европа калкулациите може да се променят, а ваксините на „АстраЗенека“ и „Джонсън и Джонсън“ да станат по-привлекателни.“

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
950 8

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 8

Добави коментар
Jesssjcta

2021.05.17 | 18:58

8
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Juliewxkxa

2021.05.17 | 17:54

7
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Vanessarepea

2021.05.16 | 07:23

6
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

2021.05.15 | 12:53

2
Абе да не мислите, че това се прави за да свърши.

2021.05.15 | 15:16

5
€€€€€€€€€€€€

2021.05.15 | 13:51

4
Aл-Kайда я бориха 10 години, сега ние сме Aл-Kайда, та може да се забавят.
XXX

2021.05.15 | 13:03

3
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ
Nicolexukxa

2021.05.15 | 12:22

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Водещи новини