Библиотеки в 50 френски града са получили книги на български автори

12 май 2021 12:53

Библиотеки в 50 френски града са получили книги на български автори
© Pixabay
180 0

Библиотеки в 50 френски града са попълнили каталозите си с книги на съвременни български автори. Това съобщават от Българския културен институт в Париж, чиято е инициативата "Пътешествието на българските книги". По думите на Десислава Бинева, директор на института, български книги на френски език са отпътували към читатели в Ница, Париж, Тулуза, Страсбург, Лион, Марсилия, Дижон, Валанс, Брест, Кан, Перпинян, Макон, Нанси, Лил, Бордо, Рен, Авиньон, По и др.

В част от градовете са организирани и тематични дни, които представят акцентно получените книги. Любопитните читатели имат възможност да се запознаят със специално подготвени материали с повече информация за авторите, както и с кратка история на съвременната ни литература от последните десетилетия.

Дарение от книги получи Регионалната библиотека в Кюстендил

Сред авторите са Аксиния Михайлова, Виктор Пасков, Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова, Капка Касабова, Ружа Лазарова, Теодора Димова, Цветан Тодоров, Юлия Кръстева и др. Сред "пътуващите" книги е и първата антология на българските поети - символисти, издадена на френски тази година в превод на Красимир Кавалджиев, в която са представени 14 поети, сред които Димчо Дебелянов, Иван Андрейчин, Теодор Траянов, Сирак Скитник, Яворов, Лилиев, Смирненски и др.

Кампанията "Пътешествието на българските книги" е посветена на 24 май и месеца на българската просвета и култура. След "Българските букви" на Сена (2019) и "Мартеница от България" (2020), това е третата кампания на Българския културен институт в Париж.

Novini.bg
180 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини